INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinarstvo u Republici Srpskoj izlazi iz minusa

11.05.2018. | Marijana Miljić | Glas Srpske

Građevinarstvo u Republici Srpskoj, nakon negativnih pokazatelja tokom čitave prošle godine, u prvom tromesečju 2018. zabeležilo je rast od 4,4 odsto. Pad u građevinarstvu evidentiran je na kraju sva četiri prošlogodišnja kvartala, a krajnji rezultat za čitavu 2017. godinu iznosio je -2,2 odsto.

Statistički podaci za prvi kvartal ove godine nagoveštavaju izlazak iz krize jer je obim radova povećan za 4,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Na pozitivan rezultat najviše su uticale investicije u visokogradnji gde je tromesečni rast iznosio 7,8 odsto. Niskogradnja, koja je lane takođe imala loš rezultat, takođe je izašla iz minusa i zabeležila simboličan rast od 1,1 odsto.

Građevinci ističu da je na pozitivan rezultat u ovom sektoru najsnažnije uticala gradnja zgrada usled povećane potražnje za stanovima.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građani koji drže novac u bankama se sve više odlučuju da zbog niskih kamata štednju ulažu u kupovinu nekretnina. To je uticalo i na investitore da nastave izgradnju zgrada. Na blago povećanje obima radova u niskogradnji uticalo je intenziviranje izgradnje auto-puta „9. januar” od Banja Luke do Doboja. Na ovom auto-putu su prethodne godine izvođeni zemljani radovi, a sada se grade objekti veće vrednosti - kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

On očekuje da će građevinarstvo ovu godinu završiti pozitivnim rezultatom i prekinuti dvogodišnji pad.

- Očekujem da sektor visokogradnje nastavi da raste, a isti trendovi bi trebalo da budu i u niskogradnji jer lokalne zajednice najavljuju investicije u putnu infrastrukturu i druge projekte. Ako ti planovi budu realizovani očekujemo da građevinarstvo na kraju ove godine bude u plusu - rekao je Petrović.

U RS su u ovoj godini najavljeni vredni infrastrukturni projekti, a očekuje se da sredinom godine bude završena i izgradnja druge deonice auto-puta „9. januar”. Ove godine je planiran i početak gradnje deonice auto-puta na koridoru 5C kroz RS i mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;