INFONET-468X60-BANNER

Beograd dobija novu komercijalnu zonu i to bukvalno prekoputa groblja

03.05.2018. | M. Beljan | Blic

Velika neizgrađena površina uz Ibarsku magistralu, prekoputa groblja Orlovača i u zoni buduće petlje sa Obilaznicom oko Beograda trebalo bi da postane velika privredna i komercijalna zona, a prostirala bi se na čak 62 hektara. Trebalo bi najpre izgraditi puteve, kanalizaciju i planirati novu autobusku liniju.

- U izradi je plan detaljne regulacije (PDR) komercijalne zone uz Ibarsku magistralu, koji se nalazi na javnom uvidu, tokom kojeg se javnost može upoznati sa osnovnim urbanističkim parametrima. Područje PDR-a je površine oko 62 hektara i zahvata prostor od Ibarske magistrale (naspram groblja Orlovača) do Topčiderske reke u naselju Kijevo. Pristup komercijalnoj zoni planira se sa Ibarske magistrale preko petlje „Vrbin potok", a kako u postojećem stanju ovo područje nije opsluženo linijama javnog gradskog prevoza planirano je uvođenje autobuske linije, čija će se trasa pružati novom saobraćajnicom od petlje "Vrbin potok", i dalje Proleterskom i Letićevom ulicom - navodi se na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Na ovoj zemlji, koja pripada opštini Rakovica, trenutno ne postoji nikakva infrastruktura, pa je plan da se najpre izgrade putevi, fekalna i kišna kanalizacija.

- Osim stvaranja uslova za izgradnju privredne i komercijalne zone, u granicama plana predviđena je i izgradnja infrastrukturnih sistema, naročito kanalizacione mreže koja nije izgrađena na ovom području. Recipijent upotrebljenih voda je Topčiderski kolektor u dolini Topčiderske reke, a recipijenti atmosferskih voda su Kijevski i Vrbin potok. Za potrebe izgradnje kanalizacije, u prethodnom periodu urađena je analiza kompletnog slivnog područja, na osnovu koje će se planirati infrastrukturni objekti za evakuaciju atmosferskih i upotrebljenih voda, kao i regulacija Vrbinog i Kijevskog potoka - dodaju u Direkciji.

Javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u 27. marta 43-45 (sala 2 u suterenu), od 30. aprila do 31. maja 2018. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova. Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Kraljice Marije 1 (sala na 20. spratu), 14. juna 2018. godine u 13 časova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;