INFONET-468X60-BANNER

Posle 15 godina završeni građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja

03.04.2018. | M.Kralj | Novosti

Radnici su tokom minulog vikenda napustili gradilište na Trgu republike i Narodni muzej je spreman, da posle 15 godina od početka rekonstrucije, u zdanje podignuto 1903. za Upravu fondova, po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića, vrati svoju stalnu postavku. U obnovljenoj zgradi, koja još miriše na farbu, zablistala su mermerna stepeništa i stubovi atrijuma, izložbene sale, lusteri, štokature sa pozlatom...

- Ovo je kraj jedne tragične priče za kulturni život u Srbiji. Svečano i sa ponosom možemo da obavestimo sve građane da su građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja Srbije okončani - rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Kada su radovi ozbiljno otpočeli, otkrio je ministar, izvođači su se suočili sa brojnim problemima, koji nisu bili predviđeni, jer je zgrada stara:

- Približavamo se kraju te epopeje i zadovoljni smo što možemo da kažemo da je pretkonačna faza završena, a sledeća je čin svečanog otvaranja - zaključio je Vladan Vukosavljević, dodajući da se trenutno vrlo intenzivno radi na nabavci mobilijara za stalnu postavku.

Direktorka Bojana Borić Brešković podsetila je da su tokom 2014. i 2015. godine završeni obimni poslovi na restauraciji fasade i fasadne stolarije, a od leta 2016. do 31. marta ove godine okončani ogromni, zametni, teški i odgovorni radovi na restauraciji, sanaciji i adaptaciji, koji nose naziv kapitalni projekat.

- Projekat koji se sastojao od 22 manja projekta i dva elaborata, po idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, uradio je Mašinoprojekt - kazala je Borić Brešković. - Dobili smo izvanredan konzorcijum izvođača, na čelu sa Kotom, sa kojima smo ostvarili sve ovo. Ali, to nije kraj, sada su zidovi prazni, a mi smo već u toku nove faze radova koja se odnosi na stalnu postavku. Nastavljamo sa obimnim izvođačkim, realizatorskim poslovima koji nisu nimalo jednostavni, a odnose se na nabavku i postavku izložbenog mobilijara i svega ostalog što će činiti novi doživljaj u sagledavanju našeg nacionalnog blaga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;