INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Priprema projekta za izgradnju replike dvorca Obrenovića u Gornjem Milanovcu

27.03.2018. | M. Bošnjak | Novosti

Oba merodavna tela - Opštinsko veće Gornjeg Milanovca i lokalni parlament, aminovala su odluku o otkupu 16 parcela od privatnih vlasnika, ukupno 12 hektara, za izgradnju replike dvorca Obrenovića u obližnjem Takovu. Otkup i projekat trebalo bi da budu završeni do septembra, a gradnja dvorca da počne iduće godine.

Lokalna samouprava, kako kaže njen prvi čovek Dejan Kovačević, želi da se oduži prvoj srpskoj kruni posle Nemanjića i domaćoj dinastiji koja je potekla upravo iz ovog atara, a iz Takova je Drugim srpskim ustankom 1815. započeta borba za stvaranje slobodne, moderne Srbije.

Dvorac će nići na katastarskoj parceli broj 456/1, uz Memorijalni kompleks „Takovski grm" koji se prostire na deset hektara, i zajedno će činiti reprezentativnu državničku, ali i turističku celinu, sa obrazovnim, kulturnim i sportskim sadržajima, veštačkim jezerom... Svih 16 parcela predviđenih za otkup označene su kao njive treće i četvrte klase.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Obavili smo prvi krug razgovora sa njihovim vlasnicima. Neki su pristali da ih prodaju po ceni koja je maksimalna u tom delu, po kojoj se prodavalo i zemljište za gradnju auto-puta, oko 150 dinara po kvadratnom metru. Neki nisu zadovoljni tom cenom. Ako ne uspemo da pribavimo zemljište na takav način, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije platićemo im toliko, a oni će moći da na sudu potraže više novca. Ove godine opština će, uz pribavljanje parcela, uraditi kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju. Biće urađen detaljan plan regulacije celog znamenitog mesta Takova. Svi turistički sadržaji će biti urađeni u drugoj fazi - izjavio je Kovačević.

Kovačević odgovara da će troškovi opštine biti oko 19 miliona dinara za otkup parcela i za urbanistički plan, a gradnju dvorca će platiti država. Jasno je da će na taj način turistički potencijali Takova biti znatno uvećani, dodaje Kovačević.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;