INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grad Beograd dobio Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama

06.03.2018. | Grad Beograd

U okviru međunarodnog projekta Akcelerator efikasnosti u zgradama (BEA) koji su u partnerstvu uspešno realizovali Grad Beograd, Program UN za životnu sredinu i Svetski institut za resurse, izrađen je Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama, namenjen prvenstveno građanima, tj. stanarima stambenih zgrada i individualnih objekata. Priručnik sadrži opis stanja energetske efikasnosti u zgradama u Beogradu, kao i detaljno opisane mere koje građani mogu da preduzimaju na energetskoj sanaciji svojih objekata, sa procedurama. Mere energetske efikasnosti obuhvataju arhitektonsko-građevinske mere na omotaču objekta, ali i mere čiji je cilj rekonstrukcija ili zamena instalacija grejanja i hlađenja, zatim zamenu osvetljenja, promene u ponašanju korisnika itd.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Svakako, cilj ovog Priručnika je da građanima približi i olakša proces energetskog sređivanja svoje zgrade, uz smanjenje troškova za energiju i zadržavanje ili povećanje postojećeg nivoa komfora. Osim toga, bitno je naglasiti da ove mere značajno doprinose i smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu.

U izradi Priručnika učestvovalo je više stranih i domaćih konsultanata UN, kao i značajan broj domaćih stručnjaka iz ove oblasti, kroz Koordinacionu grupu koja je okupila predstavnike organizacione jedinice Gradske uprave, Ministarstva, javnih preduzeća, Univerziteta u Beogradu, agencija i stranih organizacija. Koordinaciju, stručne i operativne poslove obavljali su Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za energetiku.

Priručnik o energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama i kućama možete preuzeti/pogledati, u PDF formatu ovde.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;