INFONET-468X60-BANNER

U planu veliko uređenje centra Novog Sada - Arhitektonski konkurs otvoren do 20. aprila

19.02.2018. | eKapija

Gradska uprava Novog Sada ima u planu da rekonstruiše najuži centar vojvođanske prestonice, koji do sada nije izlagan većim obnovama. Potvrdu ove namere predstavlja nedavno raspisan nagradni arhitektonski konkurs za uređenje javnih površina u samom centru grada, koji je za zainteresovane ponuđače otvoren do 20. aprila.

Predmet konkursa koji je raspisala Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je naime, izrada idejnog rešenja uređenja javnih prostora dela gradskog jezgra, tačnije prostora Pozorišnog trga sa neposrednim okruženjem objekta Srpskog narodnog pozorišta, Trga slobode, delova ulica Modene, Kralja Aleksandra i Njegoševe.

Cilj je da se kroz kvalitetno osmišljeno uređenje ovih površina aktiviraju svi potencijali prostora i poveća njegova atraktivnost, te stvori ambijent privlačan različitim grupama korisnika.

Konkursom je obuhvaćen prostor od 6,82ha, podeljen na 11 zona: Pozorišni trg, Uspenska ulica, Prolaz do polukružnog trga, Polukružni trg i prolaz Miloša Hadžića, Plato ispred starog bioskopa, Deo Njegoševe ulice, Trg slobode, ulica Modene, deo ulice Ilije Ognjanovića, ulica kralja Aleksandra, Prolaz uz Menratovu palatu.

Novi Sad (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prema pisanju lokalnih medija, gradska vlast je pre više od deset godina u nekoliko faza tokom nekoliko godina uredila deo partera u centru, kada su behatonom popločane Zmaj Jovina, Dunavska, Katolička porta, a već skoro deceniju se čeka da bude uređen i ostatak centra, te se na javnom konkursu koji je sada raspisan nalaze upravo površine koje ranije nisu bile sređivane.

Idejno rešenje, kako je navedeno u dokumentaciji, poslužiće kao polazna osnova za uređenje ovog značajnog gradskog fragmenta, a glavni zadaci odnose se na parterno i hortikulturno uređenje, izbor urbanog mobilijara i javne rasvete prostora, kao i predlog fazne realizacije.

Između ostalog, kako se vidi u dokumentaciji, planira se popločavanje pešačkih površina, ozelenjavanje trgova, izgradnja fontane na uglu Modene i Trga slobode. Uređenje javnog prostora u Ulici Modene uslovljeno je planiranom izgradnjom poslovnog objekta (tržnog centra) i podzemne garaže, a u planu je i da se uredi okolina nekadašnjeg bioskopa JNA, koji će postati Dom kulture.

Za učesnike konkursa su obezbeđene i novčane nagrade. Prvo mesto dobiće 1,5 milion dinara, drugo 750.000 dinara, treće 300.000 dinara, a stručni žiri ima pravo da izabere i jedan rad za otkup u vrednosti od 50.000 dinara.

Pristigle radove komisija će otvoriti 20. aprila u 13 časova u prostorijama UGZI, dok je rok završetka rada stručnog žirija 15. maj. Rezultati konkursa biće poznati najkasnije 5 dana nakon njihove odluke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;