INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niču "divlji" vodovodi

14.02.2018. | N.Subotić | Novosti

Procenjuje se da Novi Sad ima čak 10.000 nelegalnih potrošača vode. Godišnje se nedozvoljeno priključi oko 200 porodica.

StanovniciI Karagače, novopodignutog naselja nedaleko od Petrovaradina, imali su nedavno neugodno iskustvo jer su ih komšije koje su nelegalno izgradile vodovodnu mrežu pozivale da im plaćaju priključak. Na magistralne cevovode za Petrovaradin i Sremske Karlovce pet puta je pokušano nelegano priključenje, a dva evidentirana su u naselju Adice.

Borba sa „divljim" potrošačima vode, kako, za Novosti, objašnjava Borislava Pejanović, portparol JKP Vodovod i kanalizacija, svakodnevica je ovog gradskog preduzeća.

Novi Sad, kako objašnjava Pejanovićeva, prema procenama tehničkog sektora Vodovoda, ima gotovo 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže priključene na sistem ovog preduzeća. Iz ove mreže vodom se snabdeva nešto manje 10.000 potrošača koji i pored nelegalnih priključaka - ipak plaćaju utrošenu vodu.

Ovaj problem, jasna je Pejanovićeva, najčešće je zastupljen u naseljima gde je u poslednje dve decenije bilo mnogo divlje gradnje, a uporedo sa nelegalnom izgradnjom objekata napravljene su i nelegalne vodovodne mreže.

- Imamo u sistemu oko 50.000 legalnih priključaka, i nešto manje od 10.000 nelegalnih - precizira Pejanovićeva. - Većina nelegalnih korisnika privremeno je evidentirana i s njima je sklopljen sporazum o privremenom korišćenju, pa im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda.

Pejanovićeva objašnjava kako svake godine ekipe Vodovoda u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva novog nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.

- Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati, ali samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje. Uslov je i da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;