INFONET-468X60-BANNER

Gradiće se novi kontrolni toranj na beogradskom aerodromu

11.01.2018. | Tanjug

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sagradiće novi kontrolni toranj na aerodromu „Nikola Tesla", koji će biti visok 75 metara, a biće i toplom vezom povezan sa oblasnom kontrolom letenja, rekao je juče (11.01.2018) direktor SMATSA Radojica Rovčanin.

Novi toranj biće među 10 najviših u svetu, a, kako je rekao Rovčanin, procena je da će gradnja, koja će početi na jesen, trajati oko godinu i po dana, dok će, početkom maja biti raspisan tender za projektnu dokumentaciju.

- Mi procenjujemo da će jedno godinu, godinu i po dana trajati njegova gradnja i računamo da dogodine bude završen. U međuvremenu, nema nikakvih smetnji za kontrolu leta, koliko ja znam. Do 2022. mi moramo da napustimo ovaj naš toranj, ali to ćemo uraditi i mnogo ranije. U svakom slučaju, dobijamo nov, prelep, izvanredan kontrolni toranj, koji će se videti skoro iz svih krajeva grada - rekao je Rovčanin.

Prema njegovim rečima, SMATSA je podigla kredit od EBRD banke od 35 miliona evra, a kako kaže, podići će drugu tranšu kredita i od EIB banke, zbog gradnje tornja, a dodaje da će stari toranj pripasti koncesionaru, francuskoj firmi Vansi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Logična je stvar, ističe Rovčanin, da jedan takav aerodrom koji će nastaviti da se razvija ima dobru kontrolu letenja.

SMATSA apsolutno vodi računa da u tehnološkom i infrastrukturnom smislu prati sve trendove i da vodi utakmicu sa svim provajderima u Evropi, naglašava Rovčanin i kaže da srpska kontrola leta trenutno radi i nadogradnju kompletnog sistema, i hardvera i softvera - u Beogradu, Podgorici, Tivtu, Nišu, Kraljevu.

Pored tornja i nadogranje softvera i hardvera, Rovčanin kaže da je u toku i izgradnja radara na Besnoj kobili, koji je, prema njegovim rečima, vrlo važan i koji će zameniti radar na Kopaoniku koji se trenutno ne koristi.

Uz to, SMATSA pravi aerodromu Beograd pored piste i primarni i sekundarni radar, u Nišu se pravi toranj, kao i rezervna kontrola leta u tom gradu, za eventualne katastrofične situacije, te ALS instrumentalni sistem sletanja u Nišu, za uslove smanjene vidljivosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;