INFONET-468X60-BANNER

Gradićemo metro, ali i stati na put divljoj gradnji

09.01.2018. | Dunja Tulimirović | Blic

Veliki saobraćajni projekti, još više turista, sređivanje ulica, borba protiv divlje gradnje, grafita i smeća samo su deo planova za Beograd narednih godina, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

- Postavili smo dobre temelje za dalji razvoj grada, najpre tako što smo pokrenuli investicioni ciklus. Urbanističkim planom pokrili smo oko 65 odsto teritorije, imamo oko 1.200 aktivnih gradilišta, milion kvadrata i kroz njih oko milijardu evra investicija. Dalje, usmerili smo razvoj Beograda prema rekama, a širenjem prešačkih zona, uređenjem parkova i izgradnjom biciklističkih staza ovo polako postaje humani grad.

Najveći projekti predstoje u saobraćajnoj infrastrukturi.

- Beograd postaje i prezagušen grad. Samo ove godine registrovalo se preko 50.000 novih automobila, zbog čega je važno da završimo obilaznicu oko Beograda, radove na unutrašnjem magistralnom prstenu, izgradnju dva tunela, onog između Savske i Dunavske padine i drugog ispod Topčiderskog brda, kao i novi most umesto Starog savskog. Od svih projekata, najvažniji će ipak biti gradnja metroa. To je naš plan za naredne godine i sigurno će biti realizovan - kaže Vesić.

- Pored milion kvadrata legalne, u Beogradu trenutno niče i 150-200.000 kvadrata divlje gradnje. To je prvi ozbiljan problem sa kojim ćemo se pozabaviti posle izbora jer je potrebno da se menja čitav niz zakona. Inspekcije po pravilu urade sve što je u njihovoj nadležnosti, a investitor ne završi u zatvoru, nego nastavlja da gradi. Posle izbora izneću predloge o tome kako da sankcionišemo divlju gradnju, primenjujući iskustva drugih zemlja, možda čak i oduzimanje tih nekretnina.

Pored velikih projekata, poput uvođenja kanalizacije u celom Beogradu, završetka izgradnje pet fabrika otpadnih voda, u planu je i veliko sređivanje ulica.

- Naše ulice su u katastrofalnom stanju i treba nam 500-700 miliona evra da obnovimo samo one prvog prioriteta. To je veliki novac, ali moramo da uđemo u taj proces, koji je decenijama izbegavan - kaže Vesić, i dodaje da se moraju pronaći rešenja i za probleme poput grafita i smeća u gradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;