INFONET-468X60-BANNER

Gradiće se podzemna garaža kod Banovine u Novom Sadu

19.12.2017. | Žarko Bogosavljević | 021.rs

Podzemna garaža biće izgrađena ispod zelene površine pored zgrade Banovine, saznaje 021.rs. Garaža bi trebalo da ima dva ili tri podzemna nivoa i kapacitet od nekoliko stotina parking mesta. Odluka o gradnji ove podzemne garaže doneta je jer je sve izvesnije da nadzemna četvorospratna garaža u Šafarikovoj ulici neće biti izgrađena sledeće, a možda ni 2019. godine.

Prema rečima izvora 021.rs, problem sa Šafarikovom ulicom su nerešeni imovinsko-pravni odnosi oko zemljišta i Gradu će biti potrebno mnogo više vremena od prvobitno planiranog da od vlasnika otkupi placeve. To je dovelo do odluke da se već opredeljena sredstva za rešavanje nedostatka parkinga u centru Novog Sada preusmere u gradnju podzemne garaže kod Banovine gde je lokacija potpuno slobodna.

Plan je da Grad samostalno finansira izgradnju garaže, ali će se razmotriti i da Pokrajina uzme učešće u finansiranju, jer će gradnja ovog objekta omogućiti da vojvođanska administracija dobije dovoljno mesta za parkiranje službenog voznog parka, kao i vozila zaposlenih.

Prema informacijama 021.rs, ideja o izgradnji podzemne garaže kod Banovine nije nova i neke ranije lokalne vlasti su imale sličnu nameru, ali se od toga odustajalo iz različitih razloga, prvenstveno finansijske prirode.

Očekuje se da će garaža biti otvorena za građane 24-sata dnevno, dok će deo mesta uvek biti rezervisan za službena vozila Pokrajine i Grada. Takođe, kada se budu održavale sednice vojvođanske i novosadske skupštine, broj parking mesta biće značajno smanjen zbog parkiranja vozila poslanika i odbornika.

Detalji oko izgradnje podzemne garaže kod Banovine biće poznati već narednih dana, odnosno kada bude usvojen gradski budžet za 2018. godinu, a postoji mogućnost da se pred odbornicima nađe i predlog izmene urbanističkog plana koji bi trebalo da omogući da se počne sa realizacijom ove investicije.

Za sada nije poznato koliko će ovi radovi koštati, a podsetimo da su ranije prilikom planiranja izgradnje podzemnih garaža sličnog kapaciteta ispod Trga republike i ulice Modene, procene bile da je potrebno bar pet do šest miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;