INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi moderni objekat na ulazu u kompleks Muzeja Jugoslavije

23.11.2017. | M.Kralj | Novosti

Na mestu kapije koja je sagrađena kao privremeni objekat biće sagrađen moderni objekat, neka vrsta malog vizitorskog centra, na kome će oni koji obilaze kompleks Muzeja Jugoslavije, dobiti prve informacije o ovom muzeju.

Slika 1. Idejno rešenje 

Projektom rekonstrukcije i dogradnje kapije, zamišljeno je da se ona ne povećava ni u visinu, ni u širinu, već samo u dužinu, a imaće nepunih 200 kvadratnih metara, kaže za Novosti direktorka Neda Knežević i nastavlja:

- Nova kapija ne sme da naruši ambijent, pa smo zato još 2014. godine angažovali Arhitektonski fakultet u Beogradu i to baš katedru za prostorno planiranje, da naprave projekat prema kome bi se ona što bolje uklopila u vrednosti koje baštinimo - socijalističku arhitekturu, divnu baštu...

Za ovaj projekat na konkursu Ministarstva turizma su 2015. dobili dve trećine sredstava, a ostatak nisu tražili od Ministarstva kulture, već su, kako navodi sagovornica, odlučili da to budu njihovo ulaganje, od ulaznica i suvenira. Ali, tu su počeli i problemi: u procesu pribavljanja građevinske dozvole, rukovodstvo muzeja suočilo se sa svojevrsnim imovinsko-pravnim problemima .Kapija nije legalizovama, podignut je zid koji nije ucrtan u ubrbanistički plan, javili su se problemi sa restitucijom i sl..

S druge strane, Muzej Jugoslavije je trenutno, kaže direktorka, u situaciji da hitno mora da započne obnovu.

Slika 2. Idejno rešenje 

Radovi na instalacijama, kojima će ponovo dobiti klimatizaciju, u zgradi Muzeja 25. maj otpočeće 1. decembra. Trebalo bi da budu gotovi do istog datuma 2018, kada je velikom izložbom planirano obeležavanje 100 godina od formiranja prve Jugoslavije.

- Potom nas čeka i sanacija fasade, koja je 80 odsto u staklu, a ta druga faza, tokom koje će biti popravljen krov sa mermernim oblogama i prozori, radiće se 2019. Sva naša zdanja su u zrela za rekonstrukciju, ali ne možemo da zatvorimo ceo kompleks, niti imamo toliko sredstava da sve sredimo odjednom, pa ćemo tako raditi fazno - zaključuje Neda Knežević uz obećanje da će kompleks sve vreme biti otvoren za posetioce.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;