IZOLACIJA-468X60-BANNER

Obnova Pionirskog parka

23.11.2017. | Beobuild

Krajem septembra počela je obnova Pionirskog parka, tokom koje će u okviru redovnog odrzavanja biti obnovljene pešačke staze, zelenilo, dečije igralište i fontana „Devojka sa krčagom”. U tom smislu, neće biti nikakvih programskih i funkcionalnih izmena, već samo obnova parkovske infrastrukture i mobilijara. Radovi su podeljeni u nekoliko etapa, tako da su do sada pojedini delovi završeni, dok će ostatak radova trajati do sredine decembra.

Pionirski park formiran je krajem 19. veka kao bašta dvorskog kompleksa, ali je nakon drugog svetskog rata pretvoren u otvoren gradski park. Stabla iz te bašte i danas rastu u ovom parku, a neki primerci flore imaju posebnu vrednost, pošto se radi o više retkih i zaštićenih vrsta. Na uglu kod raskrsnice Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra nalazi se autentična osmatračnica Vrhovne komande srpske vojske na Solunskom frontu. Originalna osmatračnica preneta je 1928. godine sa fronta u Grčkoj i u parku rekonstruisana kao spomenik palim borcima.

Tokom ovih radova biće uređene sve postojeće pešake staze, a deo se popločava prirodnim kamenom. Uređeno je i dečije igralište sa novim rekvizitima na gumenoj podlozi, a planirano je i postavljanje muzičkog paviljona od metalne konstrukcije za potrebe organizacije manjih koncerata. U parku će biti obnovljen i sistem javnog osvetlenja, hidrantska mreža i revitalizovano zelenilo. Široki trotoar prekoputa zgrade Skupštine takođe je popločan kamenom i na njemu trenutno teče ugradnja montažnog javnog toaleta. Ipak, ostaje nejasan izbor pozicije novog toaleta, koji je nekim razlogom postavljen na sred šetališta umesto na neko prikladnije mesto. 

Paralelno sa obnovom u Pionirskom parku, po sistemu redovnog održavanja biće uređen i plato ispred crkve Svetog Marka. Prostor koji se do sada koristio kao parking biće preuređen u pešački plato sa zelenilom i klupama. Radovi na sređivanju ovog platoa počeće 25. novembra i trebalo bi da traju do kraja januara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;