INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rok za registrovanje i izbor upravnika zgrada ističe za manje od mesec dana

15.11.2017. | Tanjug

U Srbiji je do sada registrovano oko 3.600 stambenih jedinica, a rok za registrovanje i izbor upravnika zgrada ističe 12.decembra.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da nije zadovoljna brzinom registracije stambenih zajednica, ali da je prijava intenzivirana poslednjih nekoliko meseci.

- Od uvođenja registra upisano je 3.600 novih zgrada, a u bazi je i oko 14.000 zgrada registrovanih prema propisu koji je važio poslednjih 21 godinu. Statistika pokazuje da je poslednja dva meseca registrovano više od 1.000 stambenih jedinica mesečno što pokazuje da registracija funkcioniše i da je jednostavnija - rekla je Atanacković na skupu koji je organizovalo udruženje ''Inicijativa za kvalitetnije stanovanje'' u saradnji sa PKS.

Ona je pojasnila da prinudna uprava neće biti uvedena čim istekne rok za registrovanje stambenih jedinica i izbor upravnika zgrada, jer zakon, kako je navela, najpre propisuje inspekcijski nadzor.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Ne možete tek tako uvesti prinudnu upravu u zgradu. Prvo će inspekcija izaći na teren po prijavi vlasnika stanova, utvrditi da li je zgrada registrovana i odrediti rok za to, a mislim da će to onda motivisati građane da sami to urade - objasnila je pomoćnica ministra.

Prema njenim rečima, gradovi i opštine će na svojoj teritoriji po azbučnom redosledu dodeljivati prinudnog upravnika, a ako ga nema, obratiće se najbližoj lokalnoj samopuravi. Takođe, dužnost lokalne samouprave je, kako kaže, i da propiše visinu novčane nadoknade za prinudnu upravu.

Atanacković smatra da je u svim reformama ključna promena svesti kod građana, kao i da je još rano govoriti o rezultatima primene novog Zakona o stanovanju.

- Treba da prihvatimo da se zakonom unapređuje kvalitet stanovanja i bezbednost zgrada i da se na taj način poveća sopstvena imovina. Pre samo 10 meseci građani su nas pitali zašto profesionalni upravnici, a sad pitaju zašto ih nema više i kad će početi da rade - navela je Atanacković.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;