Druga faza radova na pešačkoj zoni u centru Beograda

13.11.2017. | Beoinfo

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, druga faza radova na uređenju pešačke zone u centru Beograda biće gotova do kraja januara 2018. godine.

- U poslednje tri i po godine urađeno je 20.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada - rekao je Vesić i izrazio mišljenje da ne postoji grad u Evropi u kojem se trenutno radi veća kvadratura pešačkih zona nego u Beogradu.

On je dodao da je Beograd ove pešačke zone predvideo pre mnogo decenija, ali su, nažalost, zbog ratova, sankcija, nedostatka novca ti projekti zaustavljeni, tako da se ostalo samo na pešačkoj zoni u Knez Mihailovoj ulici dok ostali delovi grada nisu pretvoreni u pešačke zone.

Za drugu fazu uređenja pešačkih zona izdvojeno je 197 miliona dinara, što znači da je za obe faze izdvojeno skoro tri i po miliona evra.

Slika. Uređenje pešačke zone u centru Beograda (foto: Beoinfo)

- Na ovaj način nastavljamo ono što se u Beogradu radilo i pre 150 godina. Pokušavamo da učinimo da ovaj grad bude uređeniji i da bude primeren građanima koji u njemu žive. Trudimo se da podignemo kvalitet života ljudi, a to znači da ljudi imaju mogućnost da koriste bicikle, šetaju, da imaju dečja igrališta, kao i mogućnost da koriste zelene površine. To je nešto što Beogradu nedostaje - naveo je Vesić i ocenio da Beograd polako postaje grad za ljude, a ne grad za automobile.

Govoreći o uređenju fasada, on je rekao da je ove godine uređeno skoro 180 fasada i da će sledeće godine biti uređeno skoro 200.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je proširenje pešačke zone započeto pre tri godine Ulicom Vuka Karadžića.

- Zatim smo nastavili sa Crvenim petlom, Delijskom ulicom, Obilićevim vencem, sada Ulica cara Lazara, Kralja Petra i idemo sve bliže Kosančićevom vencu. Nastavljamo i sa uređenjem fasada, i ovo je jedan sveobuhvatni projekat uređenja centra grada, sa ciljem da se širenjem pešačkih zona i spuštanjem na reku podigne kvlatet života u gradu - rekao je on i dodao da širenje pešačke zone podrazumeva i sadnju oko 100 stabala u centru grada.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Saša 10.12.2018.
Dok se ne presvuče asfalt Batrovci -Sremska...
Dejan Popovic 10.12.2018.
Svaka cast.
Lepa 20.11.2018.
Šta je sa nelegalnim objektima koji su izgr...
D 17.11.2018.
I sta ce se videti sa tog tocka koji ce bit...
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...