INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Žeželjev most otvoren za pešake

23.10.2017. | RTS

Posle 18 godina spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu. Time je realizovan dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva napravilo sa kompanijom Azvi sredinom avgusta, kada su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje radova. Od juče (22.10.2017) Žeželjev most mogu da prelaze pešaci. Železnički saobraćaj preko novog mosta biće pušten krajem februara neredne godine, a kasnije i drumski saobraćaj.

Potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović je napomenula da će taj most u februaru imati železničke pruge kojima će vozovi ići brzinom većom i od 150 kilometara na čas, a da će potom most dobiti i pristupne puteve, što će biti veoma važno za razvoj koridora Srbije.

- Most se nalazi na najvažnijem svetskom projektu „Jedan most - jedan put“ i on je deo tog projekta koji je veoma važan za budućnost Srbije. Što više takvih projekata, što više infrastrukture i mostova jesu baza i uslov da imamo nove investicije i nova radna mesta - navela je potpredsednica Vlade.

Istakla je da se trenutno radi i na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović se zahvalio svim zaposlenima, kompaniji Azvi i svim drugim podizvođačima koji su, prema njegovoj oceni, naporno radili na realizaciji projekta izgradnje novog Žeželjevog mosta.

- Jedan i drugi luk su se dodirnuli i time smo svi zajedno, i faninasijeri i svi koji su radili na projektu, učinili veliku stvar. Spojile su se novosadska i petrovaradinska, odnosno bačka i sremska strana, i ovo je veliki dan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju - rekao je Mirović.

Ocenio je da će se plodovi rada na Žeželjevom mostu, kao i na drugim infrastrukturalnim radovima na železnicama osetiti tek kada građani budu putovali vozom od Beograda do Novog Sada za manje od 40 minuta.

Žeželjev most, prema obećanjima, trebalo je da bude završen 2013.

Projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta se sastoji iz dva dela, finansira ga Delegacija EU u Srbiji, te Vlada Srbije. Vrednost dosadašnje celokupne investicije iznosi oko 51 milion evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;