INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Čajetina dobila dozvolu za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda

05.10.2017. | N.Janković | Novosti

Opština Čajetina je, kao investitor, dobila građevinsku dozvolu za izgradnju najsavremenijeg postrojenja u kojem će se prerađivati otpadne vode na srpskoj planinskoj lepotici. Kako je najavljeno, građevinski radovi počinju tokom ovog meseca - u zavisnosti od vremenskih prilika - a po završetku investicije će sve otpadne vode na Zlatiboru biti prerađivane i u prirodu vraćane kao tehnička voda.

- Vrednost investicije iznosi četiri i po miliona evra. Tri miliona obezbeđuje lokalna samouprava, a ostatak će biti donacija slovenačke vladine agencije. Kompletnu infrastrukturu i kanalizacionu mrežu smo već doveli do mesta budućeg postrojenja, pa će čitav sistem biti u funkciji do kraja iduće godine - najavljuje direktor JKP Vodovod Rade Jovanović.

Slika. Budući izgled postrojenja (foto: JKP Vodovod u Čajetini)

Buduće postrojenje se, inače, izdvaja po dobrim karakteristikama i takozvanoj „SBR“ tehnologiji, zatvorenog je tipa i sa ugrađenim filterima za vazduh. Najveći deo zlatiborskih otpadnih voda do njega će stizati gravitacionim padom, dok će ostatak biti prepumpavan iz naselja Zova.

- Već smo nabavili mnogo opreme koja je uskladištena u Sloveniji i biće isporučena pri kraju građevinskih radova. Kapacitet postrojenja je projektovan za 20.000 ljudi, sa mogućnošću proširenja za još 10.000 korisnika - dodaje Jovanović.

Opština Čajetina je - kao i Užice - svojevremeno konkurisala da postrojenje gradi iz donacija. Na konkursu je, međutim, pobedio grad na Đetinji, koji je kasnije odustao od projekta jer se nije na vreme pripremio za veliki posao, a novac je preusmeren u - Vranje.

Čajetinci su, zato, bili prinuđeni da gradnju započnu iz sopstvenih prihoda, a u pomoć je, donacijom, priskočila i slovenačka vladina agencija. Tako će Zlatibor, najposećeniji turistički centar u Srbiji, uskoro „penzionisati" septičke jame i staviti tačku na zagađenje životne sredine, za razliku od opština i gradova u svom okruženju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;