INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija pruge Segedin-Subotica-Baja do juna 2020.

22.09.2017. | eKapija

Projekat revitalizacije i izgradnje pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja podržale su vlade Srbije i Mađarske, sa željom da oživljavanjem pruge spoje dva velika privredna centra, Segedin i Suboticu, sa najvećom rečnom lukom u Mađarskoj, koja je smeštena u Baji. Politička volja postoji, a naredni korak je obezbeđivanje sredstava za pokretanje radova, uz podršku razvojnih fondova Evropske unije.

Trasa koja prolazi kroz našu zemlju, počinje na granici kod Horgoša, a nastavlja se preko Palića do Subotice. Od našeg grada do Čikerije, gde se trasa vraća u Mađarsku, pruga gotovo ne postoji, jer je kolosek demontiran, ali je zemljište ostalo u vlasništvu Želenica Srbije, odnosno države.

Na našim stručnjacima je izrada idejnog projekta za izgradnju te deonice, u dužini od 12 kilometara, na kojoj bi, nakon odobravanja nadležnih institucija, mogli da počnu građevinski radovi.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Sam idejni projekat je takav dokument koji mora da dobije odgovarajuću saglasnost Republičke revizione komisije i kada to dobije, onda je pogodan za tenderisanje po sistemu Fidig žuta knjiga, što znači projektovanje i izgradnja - objasnio je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture.

Stvaranje boljeg privrednog ambijenta, povezivanje stanovništva sa obe strane granice i jačanje međunarodne saradnje na svim poljima, glavni su benefiti ovog projekta, od koga bi Subotica i okrug imali veliku korist.

- Ako se posmatra privredni ambijent, znamo da će se pored ove pruge stvarati novi logistički centri. Samim tim to dovodi do otvaranja novih radnih mesta i privlačenja novih investitora. Ne govorim samo o Privrednoj zoni, koja se još dodatno može proširiti i koja dobija uskoro i novi Carinski terminal. Mislim da sa ovakvim projektima stvaramo bolji privredni ambijent i pružamo kvalitenije usluge stranim investitorima koji žele da ulože u naš grad - izjavila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Pruga Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja ukupne je dužine 98 kilometara, a deonica pruge Subotica-Baja dugačka je 58,4 kilometra. Projekat predviđa rekonstrukciju i modernizaciju postojećih deonica i izgradnju demontiranih deonica sa obe strane granice. Realizacija projekta očekuje se do juna 2020. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;