IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Javne površine vraćaju se građanima prestonice

07.09.2017. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Borko Mislosavljević prisustvovali su juče (07.09.2017) početku radova na uređenju zelene površine kod Kalenić pijace, gde su se donedavno nalazili nelegalni objekti. Događaju su prisustvovali i glavni gradski urbanista Milutin Folić, predsednik opštine Vračar Milan A. Nedeljković i Ivan Tejić, direktor JKP Beograd-put, koje izvodi radove između  Krunske, Kursuline i Viške ulice.

Vesić je podsetio da je taj prostor bio uzurpiran od nelegalnih, privremenih obejakata od 1991. i da je bio ruglo grada. Ove godine je, kako je precizirao, Grad Beograd izdvojio za uređenje parkova oko 600 miliona dinara ili oko pet miliona evra, za šta odavno nije izdvojeno više novca.

Pored uređenja malih parkova, počela je i rekonstrukcija velikih parkova u Beogradu. Park na Ušću će se raditi u više faza u narednih nekoliko godina, posle čega će ta lokacija postati neka vrsta beogradskog Central parka, rekao je gradski menadžer. Takođe je istakao i da je planirana i rekonstrukcija Pionirskog i Zemunskog parka.

Slika. Plan uređenja zelene površine kod Kalenić pijace (foto: Beoinfo)

On je dodao da uređenje nove zelene površine treba da se posmatra u okviru uređenja Kalenić pijace, čija je obnova krenula sa podizanjem novih lokala u Njegoševoj, posle njih slede radovi u još nekoliko faza, posle čega Kalenić pijaca, najstarija u gradu, više neće biti komunalno ruglo grada. Dobiće izgled kakav i zaslužuje, ali i novu parking garažu ispod same pijace sa 200 mesta, što će omogućiti i uklanjanje postojećeg parking prostora, najavio je gradski menadžer.

Milosavljević je ponovio da je ovaj po površini značajan javni prostor bio decenijama uzurpiran od nekolicine pojedinaca.

- Cilj projekta je da se ovakvi prostori vrate našim građanima, kao novi park, sa zelenim površinama, česmom i klupama, gde će moći da uživaju sa svojim najbližima - ukazao je Milosavljević. Takođe je najavio i da obnova Kalenić pijace kreće u svoju drugu fazu, čime je predviđeno uređenje  dela Ulice Maksima Gorkog i uklanjanje montažne garaže, te će taj deo takođe prerasti u javni prostor. Istakao je i da se u ovom delu nalazi i određeni broj fasada koje nisu u zadovoljavajućem stanju, čija će obnova uslediti u poslednjoj, četvrtoj fazi rekonstrukcije Kalenić pijace.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;