INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opština Ivanjica usvojila plan detaljne regulacije za izgradnju ski centra Golija

17.08.2017. | eKapija

Odbornici Skupštine opštine Ivanjica usvojili su Plan detaljne regulacije za Ski centar Golija na teritoriji ove opštine. Tim dokumentom, pripremaju se uslovi za izgradnju planiranog ski centra sa pripadajućom skijaškom i komunalnom infrastrukturom, prenosi InfoLIGA.

Potrebnu saglasnost na ovaj planski akt pre usvajanja dali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Sbije.

Naručilac plana je JP Skijališta Srbije, nosilac izrade Opština Ivanjica, a njegov obrađivač privredno društvo za arhitektonsku delatnost i inženjering PLAN urban Niška Banja.

Prvo skijalište sa devet staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine. Vlada Srbije je početkom godine preko JP Skijališta Srbije, za ove namene planirala 27 mil EUR, a gradnja skijališta prema nezvaničnim saznanjima počeće iduće godine.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ovim planom predviđena je izgradnja i tri žičare - jedna šestosedna, jedna četvorosedna i jedan ski lift, koji će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih biće duga 1.450 metara, sa kapacitetom od 1.800 skijaša na sat. Četvorosedna žičara biće duga 1.140 metara, a pored skijaša moći će da je koriste i ostali posetioci.

- Plan je urađen na nivou preciznosti koja omogućava direktno sprovođenje i izdavanje lokacijskih uslova i kasnije građevinskih dozvola, sa ciljem obezbeđenja kako skijaške infrastrukture, tako i svih onih infrastrukturnih sistema koji omogućavaju funkcionisanje skijališta i u godinama kada nema dovoljno snega. Ovde se pre svega misli na sistem vodosnabdevanja, ne samo vodom za piće već i veštačko osnežavanje tih staza, gde se paralelno uz ivicu svake staze vuče u terenu vodovodna mreža do punktova koji predstavljaju pumpe, odnosno ski topove koji omogućavaju osnežavanje staza. Do svih tih punktova se dovodi i energetska infrastruktura preko sistema trafostanica, koje će biti povezane na novu, glavnu, koja će se graditi na Odvraćenici - rekao je za portal InfoLIGA arhitekta Miroljub Stanković, odgovorno lice u preduzeću PLAN urban.

Izgradnja ovog skijališta od strateškog je značaja za žitelje Ivanjice i okolnih pet opština na koje se Golija naslanja. Ako se ovome doda i plan skore gradnje auto-puta koji će proći obodom Parka na samo petnaestak kilometara od centra rizorta, Golija bi mogla da postane jedna od okosnica razvoja ivanjičke opštine.

No pre toga, potrebno je završiti asfaltiranje puta Golijska reka – Preko brdo – Odvraćenica u dužini od oko 16 kilometara. Trasa je prokopana, većina zemljanih radova završena i nanet tampon sloj, ali se čeka Ministarstvo saobraćaja da odobri postavljanje asfaltnog zastora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;