INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Beogradu rešeno 15.500 zahteva za ozakonjenje

05.07.2017. | RTS

U Srbiji ima više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata, a najviše ih je u Beogradu. Od početka procesa ozakonjenja u prestonici je rešeno 15.500 zahteva, a od toga su 95 odsto stambeni objekti. Gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je ostalo da se ozakoni još oko 235.000 nelegalno izgrađenih objekata.

- Svakodnevno se broj zahteva povećava, a sa sigurnošću možemo da kažemo da ozakonjenje u Beogradu funkcioniše - napomenuo je Stajić.

Prema njegovim rečima, najčešći problem koji se odnosi na objekte su nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Kod stambenih zgrada problem su, dodaje, investitori koji su prodajom stanova postali nezainteresovani.

U saradnji sa skupštinama stanara, kako kaže, rešavaju se i ti problemi.

Za objekte koji su izgrađeni nelegalno nakon roka koji je predvideo zakon o ozakonjenju, tvrdi da nijedan nije ozakonjen, da se oslanjaju na satelitski snimak koji im pomaže da utvrde kada je izgrađen objekat.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljena je baza svih nezakonito izgrađenih objekata. Gradski sekretar ističe da baza državi daje jasnu sluku o nelegalnim objektima i kako te probleme rešiti.

Stajić ukazuje da je nelegalna gradnja praksa koja postoji 25 godina unazad i dodaje da ne postoji prihvatljiv procenat nelegalne gradnje.

Sistematskim radom, kaže, moramo da nelegalnu gradnju svedemo na minimum.

Stajić ukazuje da su povećani radni kapaciteti Sekretarijata. - Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za godinu i po dana rešeno 15.500 zahteva, to govori o tome da ozbiljno pristupamo rešavanju problema nelegalnih objekata - istakao je gradski sekretar za legalizaciju.

Grad Beograd prihodovao je nešto više od 650 miliona dinara, što je skoro duplo premašilo očekivanja. Cena takse legalizacije stambenog, odnosno porodičnog objekta je 5.000 dinara, a prema projekcijama, država bi na osnovu taksi trebalo da prihoduje oko 26 milijardi dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;