INFONET-468X60-BANNER

Zgrade ulaze u registar

16.06.2017. | M.Stanojković | Novosti

Upis stambenih zajednica u jedinstveni registar putem web aplikacije startovao je ove nedelje. Dosadašnje skupštine stanara imaće rok da u narednih šest meseci ažurirane podatke o upravnicima i zgradi dostave opštinama, u skladu sa novim Zakonom o stanovanju. Ipak, prijave još nisu moguće u svim opštinama, jer mnoge čekaju da se nadležnosti i zvanično od Grada prenesu na njih.

Da se upišu u elektronsku bazu podataka u kojoj će se nalaziti informacije o svim stambenim zajednicama stanari će moći do 12. decembra. Obrasci za prijavu već su dostupni na sajtovima nekih opština, kao i na prijavnicama. Novobeograđani već mogu da se upišu u registar, dok će, na primer, Voždovčani i Palilulci morati da se strpe. Ipak, pre nego što se registruju, komšije imaju obavezu da održe sednicu i izaberu novog upravnika i to sve unesu u novi zapisnik. Potom, opštinama treba da podnesu prijavu za upis, zapisnik sa sednice i odluku o izboru novog upravnika stambene zajednice, kao i dokaz o uplati takse u iznosu od 600 dinara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građani obrasce mogu da preuzmu na pisarnici ili da preuzmu i odštampaju sa sajta - kažu iz Opštine Čukarica. - Međutim, registracija će početi kada budu počeli da stižu zahtevi. Prijavu može da podnese upravnik ili ovlašćeno lice i oni pod krivičnom odgovornošću predaju podatke. Ranije su opštine proveravale istinost i verodostojnost informacija, a sada je to prešlo u njihovu nadležnost. Mi upisujemo samo ono što nam oni dostave.

Iako su opštine Gradu morale da dostave imena ovlašćenog registratora i samim tim pristale da se prihvate ove obaveze, većina čeka izmenu Statuta, kojom bi ovaj posao i zvanično pripao njima.

- Dobili smo uputstvo za registraciju i korišćenje aplikacije - kažu iz opštine Palilula. - Početak rada registra odnosno web aplikacije očekuje se tek po prenosu nadležnosti grada na gradske opštine.

Registar će sadržati detaljne informacije o zgradi, jer će se u prijavu, osim o broju stanova i garažnim mestima, unositi podaci i o vrsti krova, grejanju, kao i firmi koja održava zgradu. Popunjavaće se i informacije o tome da li zgrada ima gromobran, status zaštite kao kulturno dobro, kao i podaci o energetskoj sertifikaciji zgrade.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;