INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja vetroparka kod Vršca

14.06.2017. | RTS

Kompanija MK Fintel Wind počela je izgradnju prve faze trećeg vetroparka „Košava", u blizini Vršca, koji će činiti 20 vetrenjača. Vrednost radova je 124 miliona evra. Kako je rečeno na polaganju kamena temeljca, planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018. godine, i tih 20 izgrađenih vetrogeneratora imaće snagu 69 megavata i proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

Nakon izgradnje ove prve faze vetroparka „Košava" koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavljeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra.

Izvršni direktor kompanija Fintel Energia SpA i MK Fintel Wind Ticijano Đovaneti rekao je da je vetropark „Košava", do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije.

Slika. Turbina vetroparka kompanije MK Fintel Wind (foto: Zoran Žestić, Tanjug)

- Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi - rekao je Đovaneti.

Prema njegovim rečima, očekuje se da radovi budu završeni u predviđenom roku, a angažovaće se lokalne firme i domaći radnici.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je ova investicija veoma značajna i da će pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. učešće te energije u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27 odsto. On je potsetio da se u ovom trenutku realizuju projekti koji će omogućiti proizvodnju oko 500 megavata energije iz obnovljivih izvora.

- U Srbiji je u proteklih nekoliko godina već izgrađeno i na mreži više od 80 megavata iz obnovljivih izvora i to su mahom mini hidroelektrane - naveo je Antić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;