INFONET-468X60-BANNER

Do Soluna nedostaje još 62 kilometra auto-puta

19.05.2017. | M.Stančić.-Z.Radović | Novosti

Dok putnici razmišljaju kojom trasom da se upute ka Grčkoj i da li da idu preko Bugarske ili starom rutom kroz Makedoniju, i srpski i makedonski građevinci privode kraju radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10. Nastupajuća letnja sezona trebalo je da bude prva u kojoj će turisti koji letuju na Egejskom moru, umesto vijugavim putem kroz Grdeličku klisuru, do grčke obale stizati auto-putem. Svi rokovi su probijeni, a nova obećanja kažu da će posao biti završen do kraja godine. Dobra vest je da se konačno nazire kraj ovog velikog posla. U Srbiji se gradi oko 34, a u Makedoniji još 28 kilometara auto-puta.

U Koridorima Srbije za Novosti kažu da je tačno da radovi kasne, ali da sa izvođačima još nisu potpisani aneksi ugovora. Za njih nema dileme da će do kraja godine ova trasa konačno biti kompletirana. Do tada će vozači morati da se „mimoilaze" sa majstorima na pojedinim deonicama. Od Grdelice do Vladičinog Hana će i ove sezone moći sa postojećeg magistralnog puta da posmatraju kako teku radovi u Grdeličkoj klisuri, koja predstavlja najveći izazov za neimare. Na deonici dugoj 26,3 kilometra, koja je izuzetno teška, u toku je izgradnja 33 mosta, a grade se i dva tunela, od kojih će jedan biti najduži na auto-putevima u Srbiji, sa prosečnom dužinom od 1.804 metra. Od Vladičinog Hana do Srpske kuće vozači će moći, kao i lane, da voze auto-putem 35 kilometara, a potom se opet vraćaju na magistralu, do Levosoja.

I makedonski putari su probili rokove. Na delu putnog Koridora 10 kroz Makedoniju poslednja deonica auto-puta u izgradnji od Demir Kapije do Smokvice duga je 28,2 kilometra. U resornom Ministarstvu transporta i veza tehničke vlade u Skoplju bilo je najavljeno da će biti završena ovog meseca.

Gradnja ove deonice je počela još septembra 2012. i trebalo je da bude završena za četiri godine. Kada bude puštena u saobraćaj kompletiraće se trasa auto-puta od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu Makedonije duga 180 kilometara.

Na auto-putu kroz Makedoniju još nisu završeni radovi na rekonstrukciji deonice od Kumanova do Skoplja. Poslednja „vezivna" deonica auto-puta u završnoj fazi izgradnje skratiće putovanje Koridorom 10. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara, ispod demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice.

Na tom delu auto-puta biće još jedna naplatna rampa sa isključenjima - Miravci i Smokvica, dva tunela dužine od 1.200 metara, šest mostova od 100 do 500 metara, isto toliko potpornih zaštitnika i dva nadvožnjaka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;