INFONET-468X60-BANNER

Novi Plato Milana Mladenovića i drvored u Dečanskoj ulici

27.04.2017. | Beoinfo

Drvored od trideset novih stabala, novo osvetljenje, klupe i „tepih” od granitnih ploča dobiće Dečanska ulica u delu smeštenom između Nušićeve i Makedonske, prenosi list Politika.

Akcenat u tom javnom prostoru, trenutno zakrčenom parkiranim automobilima, kioscima i frižiderima za sladoled, mračnim i prljavim ulazima i izlazima u podzemni prolaz, biće na preuređenju Platoa Milana Mladenovića. On će postati urbani džep u kojem će i dalje odzvanjati muzika izvođena u toku „Koncerta na zidiću”. Samo, i publika će najzad dobiti svoj kutak, platformu sa bočne strane Doma omladine na kojoj će moći da sedi. Ovi detalji, kako uveravaju u Gradskoj upravi, neće ostati samo na crtežu arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, autorskog tima koji je pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga – Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića osvojio prvu nagradu. Oni su tada skrojili i novo odelo za Plato Milana Mladenovića.

- Taj prostor bi uz izuzetno prometnu saobraćajnicu trebalo da postane oaza za pešake. Predvideli smo da plato bude izliven u betonu kako bi došao do izražaja uz kamene ploče. Trafika ispred Doma omladine biće uklonjena. Tako će ceo prostor da prodiše, a skulptura „Sunce” čuvenog vajara Dušana Džamonje na zgradi Doma omladine biće uočljivija - objašnjava autorski tim arhitekata Savičić – Dmitrović.

Najveća graditeljska intervencija, ako je grad prihvati, biće ugradnja dva lifta na ulazu odnosno izlazu u podzemni prolaz u Nušićevoj i Dečanskoj ulici. Tako bi zapuštene prečice ispod zemlje mogle da koriste majke sa kolicima, osobe sa invaliditetom i stariji ljudi koji se teže kreću.

- Podzemni prolazi nisu samo estetski već i funkcionalni problem grada. Oni su praktično neupotrebljivi za određene kategorije stanovništva, a to prestonica poput Beograda ne sme da dozvoli. Osim toga, parking i kontejneri u Dečanskoj moraju da se uklone i da se postavi parking za bicikle. Na drugoj strani ulice, gde se nalazi Muzička škola „Mokranjac”, biće zasađen drvored i postavljen trotoar popločan kamenom - ističu Savičićeva i Dmitrović i dodaju da je plan da zelene krošnje oplemene levu stranu ulice od Doma sindikata do Terazijskog tunela.

Prva faza sređivanja Dečanske ulice počeće na leto, tvrdi Milutin Folić, gradski urbanista. Za njega je posebno značajno to što će se duž trotoara provući biciklistička staza koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike.

- Sređivanje Platoa Milana Mladenovića i Dečanske između Makedonske i Nušićeve početak je uređenja centra grada. Na jesen se obnavlja Trg republike i te projekte će finansirati grad - uverava Folić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;