INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Železnički Koridor 10 – novi „put svile" ka Evropi

06.04.2017. | RTS

Kineska kompanija CCECC započela je obnavljanje železničkog čvorišta Resnik. Posao vredan 23 miliona evra trebalo bi da bude gotov za godinu dana. Kinezima se više žuri nego nama, kažu projektanti, jer će železnički Koridor 10 biti novi „put svile" ka Evropi. Kinezi koriste većinom našu radnu snagu i donose nove informacione tehnologije.

CCECC je prva kineska kompanija koja radi na železnici, a biće ih još, kažu u CIP-u koji je glavni projektant svih deonica na Koridoru 10.

Kinezi su zaintresovani za radove na pruzi iz dva razloga – da bi se van Kine obrnuo kapital i dobila referenca za radove u Evropskoj uniji i da bi se putni pravac od Pirejske luke do Budimpešte što pre završio jer im je ta pruga potrebna za transport robe.

Za nekoliko nedelja počinje i izgradnja dvokolosečne pruge od Beograda do Budimpešte za brzine do 200 kilometara na čas.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Brzina do 200 kilometara na čas optimalna je brzina za Koridor 10 za prevoz robe. To bi trebalo da balkanske države usvoje kao standard, a da Evropska unija pomogne kreditima - kaže direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Kinezi su doneli dosta novina u projektovanju i izgradnji. Procedure koje su nekada trajale godinama oni svode na nekoliko meseci. Vreme se štedi i na projektovanju i na izvođenju radova jer se njima žuri.

Prvo veliko železničko čvorište Resnik je bitno jer se tu račva Koridor 10 – jedan krak ide ka Crnoj gori, a drugi ka Makedniji i Grčkoj. Međutim, i prigradski železnički saobraćaj dobiće novi komfor.

- Naravno, rekonstrukcija će obuhvatiti i stanice, dižu se peroni na visinu od 50 centimetara, takođe na dve stanice Kijevo i Resnik rekonstruisaćemo perone - kaže Vladimir Lalić, glavni projektant pruge Resnik–Kijevo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;