INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dve trećine kuća u Srbiji nema izolaciju

09.03.2017. | RTS

Srbija, koja spada među rasipnike energije, beleži znatno poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim objektima. U proteklih devet godina, samo realizacijom projekata u 40 gradova i opština koje je podržala nemačka vlada uštedeli smo - 150.000 megavata energije i smanjili emisiju ugljen-dioksida za oko 30.000 tona godišnje.

U Pirotu, koji je obuhvaćen projektom, unapredili su grejanje iz Toplane pa i grad i domaćinstva već beleže uštede na energiji. Od ove godine imaju i lokalni fond energetske efikasnosti pa će građanima pomoći da izoluju stanove.

- Mislim da su fasade u našem gradu u veoma lošem stanju, da su zgrade dosta energetski neefikasne. Pozivamo, kako ljude koji žive u zgradama, tako i ljude u individualnim kućama, da promene prozore, fasade i izvore energije. Za ovu godinu smo obezbedili negde oko 15 miliona dinara za fond energetske efikasnosti - rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Značaj uštede energije u svim segmentima pa i građevini je nesporan. Evropa ima koncept da štedi energiju u tom sektoru gde je potrošnja negde 40 odsto od ukupne potrošnje energije - ističe pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

U skladu sa evropskim direktivama i naša zemlja je pokrenula plan obnove državnih institucija jer su veliki potrošači energije.

- To je proces jer rekonstrukcija tih objekata mora da ide u nekoliko faza i ona će sigurno trajati jer energetska efikasnost nije samo zgradarstvo i građevinski radovi, već su i mašinski radovi, rasveta, upravljanje otpadom - ukazuje Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Uz podršku nemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), naša zemlja je izradila i Nacionalnu tipologiju stambenih zgrada, uvedeni su energetski pasoši i napravljen njihov centralni registar, a 1.600 inženjera dobilo je licence energetskog menadžera.

- Najvažniji rezultat devetogodišnjeg rada je što se Srbija pozicionira kao lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama u regionu Zapadnog Balkana. Nastavljamo saradnju na našem novom projektu - Energetska efikasnost sa fokusom na škole i obdaništa - kaže vođa projektnog tima GIZ-a Renata Šindlbek.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;