IZOLACIJA-468X60-BANNER

Za šest meseci novi asfalt do Kuzmina

23.02.2017. | Z.Radović | Novosti

Obnova 21,8 kilometara auto-puta od graničnog prelaza Batrovci do Kuzmina trebalo bi da počne polovinom ove godine. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče (22.02.2017) da su obezbeđena sredstva i da će rehabilitacija puta koštati oko osam miliona evra. Kolotrazi i rupe na koje vozači prvo naiđu prilikom ulaska u Srbiju trebalo bi da nestanu do kraja godine.

- Čak 42 miliona automobila je prošlo Koridorom 10 kroz našu zemlju tokom 2016. godine, a to je skoro tri miliona više u odnosu na prethodne dve godine - izjavila je Mihajlovićeva. - Polako se saobraćaj vraća i ide preko naše zemlje i za to moramo da budemo spremni.

Obezbeđen je novac iz međunarodnih kredita, a očekuje se da će projekat rehabilitacije i izbor izvođača biti gotovi do maja. Kako kaže v. d. direktora Puteva Srbije, Zoran Drobnjak, radovi bi trebalo da počnu krajem juna ili početkom jula. To je i period kada su na graničnom prelazu Batrovci najveće gužve. Osim toga, još neće biti završeni ni radovi na proširenju prelaza za teretne kamione.

- Ne očekujemo probleme zbog toga, jer će radovi najverovatnije početi od Kuzmina, ka Batrovcima - rekao je Drobnjak. - Verujemo da će u međuvremenu biti gotovi poslovi na proširenju prelaza, pošto je rok polovina septembra.

Sam početak Koridora 10 u našoj zemlji je već godinama u lošem stanju, a poslednja rekonstrukcija ove saobraćajnice obavljena je još 2004. godine. U međuvremenu se broj vozila, a naročito teretnjaka, uvećao za oko 70 odsto, a kamioni su ostavili trag na asfaltu koji je na pojedinim mestima potpuno propao.

Projekat pojačanog održavanja državnog puta od Batrovaca do Kuzmina je deo Projekta podrške Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj Vladi Srbije u implementaciji Nacionalnog programa rehabilitacije državne putne mreže. Ovaj projekat predstavlja realizaciju prve faze Vladinog programa za period od 2014. do 2019. godine i obuhvata unapređenje stanja državne putne mreže kroz rehabilitaciju oko 1.100 kilometara postojećih puteva.

Ministarka Mihajlović obišla je započete radove na proširenju graničnog prelaza Batrovci i najavila da će do 16. septembra na izlasku iz Srbije biti izgrađeno šest novih traka za putnička vozila i kamione:

- Za nastavak proširenja u budžetu je u ovoj godini obezbeđeno 465 miliona dinara. Predviđeno je da se izgradi šest novih traka, pa će ih biti ukupno 18. Planirano je i proširenje terminala za teretna vozila, sa 20 novih parking mesta na izlazu iz zemlje. Teretni terminal će biti potpuno odvojen od putničkog, sa posebnim režimom ulaska, kontrole i kretanja teretnjaka.

Lane je uloženo 200 miliona dinara, kada je urađena nova traka za kamione u dužini od 700 metara i osvetljen prilaz prelazu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;