Od početka godine, 150 novih gradilišta u Beogradu

22.02.2017. | Beoinfo

- Beograd učestvuje sa 40 odsto u bruto društvenom proizvodu Srbije i zato imamo posebnu odgovornost i potrebu da se predstavljamo na skupovima koji uživaju veliki ugled - rekao je gradski menadžer Goran Vesić na „Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture“, u hotelu „Metropol”. Konferencija, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, zatim diplomatski predstavnici Kanade i Izraela, članovi Privredne komore Srbije, kao i mnoštvo poslovnih ljudi iz zemlje i regiona, održava  se pod sloganom „Razvoj budućnosti”, a gradski menadžer govorio je u okviru panela „Mogućnosti investiranja i rasta u oblasti nekretnina i infrastrukture”.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Grad Beograd predstavio se danas kao investiciona destinacija i verujemo da smo potencijalnim investitorima veoma interesantni za ulaganja. Predstavili smo se i kao grad sa kreditnim rejtingom B1, što govori da smo uspeli da stabilizujemo finansije, i ove godine imaćemo oko 6,5 odsto deficita, za razliku od 2013. godine, kada je on iznosio preko 20 odsto. Predstavili smo čitav niz projekata kroz javno-privatno partnerstvo i pokazali parametre koji ukazuju da Beograd postaje sve zanimljiviji za investiranje. Prošle godine sklopili smo 972 ugovora u Direkciji za građevinsko zemljište za izgradnju 650.000 kvadrata, ne računajući izgradnju „Beograda na vodi“, a ove godine samo u januaru smo potpisali 150 novih ugovora. To jasno govori da se u Beogradu gradi i o time svedoči 500 gradilišta, od čega je 69 naših, gradskih, a sve više je velikih projekata poput hotela „Hilton”, preko „Skyline” pa sve do „Beka” i drugih. Veoma smo zadovoljni što zajedno sa Vladom Republike Srbije od Beograda uspevamo da napravimo grad kranova, a što opet sobom nosi i potreban novac za rešavanje infrastrukturnih problema, uređenje i ulepšavanje grada - rekao je gradski menadžer.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović ukazao je da je u 2016. godini ugovorena izgradnja 650.000 kvadrata i oko 170.000 kvadrata koji se priznaju investitorima po osnovu vlasništva nad objektima na svojim parcelama.

- Uvid u kvadraturu i strukturu takvih prostora daje nam mogućnost da znamo gde je neophodno investirati u javnu infrastrukturu, kao i sa kojim budžetom možemo da raspolažemo. Trenutno izvodimo 64 velika projekta, a ugovorili smo i 30 novih radova, sve zahvaljujući razvoju ulaganja stranih i domaćih investitora - kazao je Popović.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...