INFONET-468X60-BANNER

Traži se urbanističko-arhitektonsko rešenje za „Smokvicu“

09.02.2017. | Vuk LajovićSlika | Vijesti.me

Ruske kompanije Boticelli Land Development i V.A.S. Invest raspisale su juče (08.02.2017) međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje turističkog naselja „Smokvica“. Konkurs je otvoren do 14. aprila, a poziv da se prijave upućen je na 15 projektantskih biroa iz Italije, Španije, Rusije, Srbije... Ukupni nagradni fond je 42 hiljade evra. Najbolji predlog kako bi trebalo da izgleda novi rizort na lokalitetu „Smokvica“ nadomak Reževića, dobiće nagradu od 20 hiljada evra, druga nagrada je 14.000, a treća 8.000 evra.

Ruski investitori, okupljeni oko dve navedene povezane kompanije koji su pre deceniju za 20 miliona evra kupili zemljišni kompleks od 13 hektara nadomak Reževića, sve vreme čekaju donošenje plana, kako bi počeli da grade prvi rizort na ovom delu primorja, vrednog više desetina miliona evra.

Novi ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović dao je saglasnost, a novim planom, koji je korigovala Opština Budva ruskim investitorima biće dozvoljeno da grade dva turistička naselja sa tri hotela sa pet i više zvezdica i depadansima. Prvobitna verzija od 190 hiljada kvadrata bruto izgrađene površine smanjena je na 110 hiljada kvadrata.

- Za učešće na ovom konkursu pozvano je 15 kvalifikovanih pravnih lica iz zemlje i inostranstva. Pozvani učesnici su svojim profesionalnim angažmanom i referencama u prethodnom vremenskom periodu, zadovoljili kriterijume. Cilj konkursa je izbor najboljeg i najcelishodnijeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja, koje će valorizovati potencijale ukupnog prostora i svih potcelina i kontaktnih zona, ostvariti skladnu arhitektonsku formu sa kvalitetno definisanom funkcijom svih objekta turističkog kompleksa - navedeno je između ostalog u konkursu.

Predlog urbanističkog rešenja konkursnog područja u osnovnoj nameni je utvrđen na osnovu planskog dokumenta.

- S obzirom na veoma veliki nagib terena arhitektonska rešenja zgrada formom treba da su maksimalno uklopljena - delimično ukopana u strmu konfiguraciju, a unutar takvih predloga treba projektovati i prostore (podzemne) za smeštaj automobila. Spratne visine na osnovu toga određuju se u odnosu na kotu prizemlja od P+2 do P+5, kod apartmanskih zgrada i do P+8, kod hotela. Pri tome, planirani kubusi mogu se uklopiti u teren čime je moguće ostvariti utisak manje visine objekata i bolje uklopljenosti u konfiguraciju - navodi se u konkursu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;