Rekonstrukcija fasade Galerije Matice srpske

03.02.2017. | Kanal9

Rekonstrukcija fasade Galerije Matice srpske predstavlja završnu fazu potpunog uređenja zgrade u kojoj se čuvaju dela od ogromne umetničke vrednosti, kao i dela od velikog značaja za upoznavanje razvoja srpske umetnosti novijeg doba.

- Mi smo u procesu renoviranja i adaptacije Galerije gotovo već 10 godina. S tim što smo radili deo po deo, korak po korak, što stalnih postavki, prvo što depoa, što podrumskih prostorija prošle godine, kada smo u funkciju stavili čitav suteren, ugradili lift i učinili zgradu dostupnom. Tokom 2016. godine smo prešli na spoljne radove i zamenili smo krovni pokrivač, a krajem same godine smo započeli i radove na adaptaciji fasade - navela je Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Slika. Rekonstrukcija fasade (screenshot, www.kanal9tv.com)

Ugrađen je lift, pa su sada postavke lako dostupne i osobama sa invaliditetom. Kao poslednji korak, velika želja je da se u 2017. godini završi i rekonstrukcija fasade Galerije Matice srpske, kako bi i spoljašnjim izgledom bila dostojna visokih umetničkih dela.

- Ono što se trenutno radi, biće samo zamena prozora zbog energetske efikasnosti zgrade i zbog bezbednosti eksponata, ali nemamo nikakvog povećanja kvadrature. Ono što je cilj jeste da ona spolja zapravo blista, jer radovi nisu rađeni na zgradi od kada je ona podignuta od 1926. godine i samo je ’72. okrečena, ali nije bilo nekih većih, uopšte, intervencija. Tako da je fasada zaista u lošem stanju i mislim da će to doprineti sasvim novu i drugačiju percepciju grada, naše zgrade Galerije u Novom Sadu - rekla je Palkovljević-Bugarski.

Završetak radova očekuje se krajem aprila ili početkom maja, tako da će izlagačka sezona početi već u maju, gde će svi građani moći da vide velika umetnička dela, kao i novi izgled Galerije Matice srpske, kažu u ovoj ustanovi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
M 14.02.2017.
Kako pre dve godine? Zgrade su se nakrivile...
Nermin 13.02.2017.
Ovo izgleda veoma zanimljivo, samo mi nije ...
franja 06.02.2017.
Gde je zavrsio granit????
Gile 27.01.2017.
Kada se radi projekat, da li se za očekivan...
Zex 27.01.2017.
Proverite jos jednom podatak o broju kisnih...