INFONET-468X60-BANNER

Za prestonicu kulture 34 miliona evra

01.02.2017. | Z.Grumić | Novosti

Već na samom početku godine nadležni su ozbiljno prionuli na posao kako bi na vreme i kvalitetno sproveli u delo sve infrastrukturne projekte, koji bi trebalo da budu završeni do 2021. godine, kada će Novi Sad zvanično biti Evropska prestonica kulture. Ranije je bilo najavljeno da se predviđa izgradnja nekoliko većih objekata, poput Kreativnog polisa za mlade, Muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, mosta ka Ribarskom ostrvu i više kulturnih centara u mesnim zajednicama.

- Od dana kada je Novi Sad proglašen za EPK 2021, počela su nagađanja šta će sve biti izgrađeno i obnovljeno. I to se provlači kao glavno pitanje - kaže Nemanja Milenković, direktor Fondacije NS EPK 2021 i napominje da je na osnovu iskustava drugih prestoničkih gradova kulture i preporuka evropskih eksperata, ova „nulta godina" rezervisana za unapređenje kapaciteta za realizovanje svih planiranih programa do te ključne 2021.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Ali mi ne sedimo skrštenih ruku, tako da je već počela realizacija i nekih infrastrukturnih projekata, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa EPK. Nastavlja se izgradnja Muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, započeta krajem prošle godine, a u toku ove godine još kreće priprema dokumentacije za Omladinski kreativni polis, na mestu nekadašnje fabrike „Petar Drapšin" na Limanu - navodi Milenković. - Na tom prostoru, koji obuhvata nešto manje od tri hektara, planirana je obnova starih industrijskih objekata i izgradnja novih, koji će biti namenjeni kulturi, kreativnim industrijama i omladinskom aktivizmu.

Sagovornik dodaje da će biti izabrano i 46 manjih javnih prostora na području grada, koji će biti pretvoreni u svojevrsne kulturne centre. U narednih pet godina u gradu i okolnim mestima biće izgrađeno više kulturnih centara-stanica u Novom naselju, Klisi i Sremskim Karlovcima, u „urbanim džepovima".

- Svakako najveća vrednost celog projekta EPK 2021 jeste da Novi Sad i Novosađani u godinama pred nama učine pomak u kulturi življenja i suživota. To je ono nematerijalno što ostaje, a neprocenjivo je za budućnost - naglašava Milenković.

Većinu troškova u realizaciji planiranih projekata pokriće Gradska uprava, ali odlukama Vlade Srbije i AP Vojvodine opredeljena su i značajna finansijska sredstva, koja će biti transferisana u gradski budžet.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;