INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ni zima ne prekida izgradnju mosta na Drini

30.01.2017. | Glas Srpske

Radovi na izgradnji mosta preko Drine između Bratunca i Ljubovije, koje finansira Vlada Srbije, nastavljeni su nakon novogodišnjih i božićnih praznika, uprkos izuzetno niskoj temperaturi. Planirano je da ovaj most, čija je izgradnja počela 20. oktobra 2015. godine, bude izgrađen za 23 meseca.

Predstavnici beogradske kompanije Ratko Mitrović, koja izvodi radove, kažu da se gradnja, uprkos teškoćama i štetama koje je pričinila Drina prošle jeseni kada je urušila i odnijela skelu za jedan stub, izvodi planiranom dinamikom, i, što je najvažnije, izgrađeni su svi noseći stubovi, te predstoji podizanje platforme mosta koja će spojiti dviije obale.

Dalji radovi više neće mnogo zavisiti od visine vodostaja Drine, što znači da će se odvijati prema predviđenoj dinamici gradnje.

Most će biti dug 227, a širok 14 metara. Planirana ukupna sredstva za izgradnju mosta, graničnog prelaza i pristupnih puteva su oko 13 miliona evra.

Srbija finansira kompletnu izgradnju mosta i pristupnih puteva sa svoje strane, BiH će finansirati izgradnju graničnog prelaza, a Vlada Republike Srpske pristupne puteve na levoj obali Drine iz pravca Bratunca na čijoj teritoriji će biti podignut zajednički carinski terminal za obe zemlje.

Uporedo sa izgradnjom mosta Republička geodetska uprava i opština Bratunac rešavaju imovinsko-pravne odnose i izuzimaju zemljište od vlasnika koji su zadovoljni visinom naknade i posebno načinom rešavanja ovog pitanja jer im se otkupljuju cele parcele i neće im ostajati delovi isparčanih njiva koje više neće moći da koriste.

Savet ministara BiH donio je odluku o obezbeđivanju 11 miliona KM za izgradnju graničnog prelaza kod Bratunca, a ove godine planirano je izdvajanje sedam miliona KM za ovu namenu iz sredstava ruskog klirinškog duga prema BiH koja treba da budu isplaćena.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;