INFONET-468X60-BANNER

U Šafarikovoj u Novom Sadu prva podzemna garaža

30.01.2017. | Z.Grumić | Novosti

Gradska vlast Novog Sada odlučna je da nastavi rešavanje ozbiljnog višegodišnjeg problema sa parkiranjem automobila u gradu, što predstavlja jedan od najozbiljnijih nedostataka buduće Evropske prestonice kulture.

Taj hronični problem bi trebalo u najvećoj meri da bude saniran ili bar značajno umanjen, poručeno je na sednici Skupštine grada, na kojoj su usvojeni planovi generalne regulacije parking garaža na gradskom području. Urbanistima je naloženo, između ostalog, i da predlože mesta na kojima bi mogle da budu izgrađene nove javne garaže, posebno u centru grada, gde je problem parkiranja najveći.

- Tokom ove godine rešavamo imovinsko-pravne odnose radi izgradnje javne garaže, za šta je predviđeno oko 200 miliona dinara, kako bismo stvorili uslove za početak radova - najavio je gradonačelnik Miloš Vučević, odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo u realizaciji planova izgradnje javnih garaža.

- U taj plan, kao i onaj o generalnoj regulaciji parking garaža na području grada, biće ugrađena različita rešenja dobijena na osnovu rezultata istraživanja - objasnila je Mira Radenović, članica Gradskog veća zadužena za urbanizam i zaštitu životne sredine, koja ističe da je nedostatak parking mesta jedan od najvećih komunalnih problema grada.

Sa tom ocenom saglasni su i gradski odbornici.

- Problem se ne rešava samo pravljenjem novih parkirališta i izgradnjom javnih garaža, nego, pre svega, unapređivanjem javnog prevoza, po ugledu na razvijene evropske gradove. Moramo da menjamo naše navike, da u centar grada ne dolazimo uvek automobilima - poručio je Božidar Protić.

- Najkorisnije bi bilo izgraditi veliku javnu garažu u centru. Bilo je ranije planirano da se ispod Riblje pijace izgradi podzemna sa oko 400 parking mesta, ali se od toga odustalo, najverovatnije, iz finansijskih razloga. I grad se opredelio za lokaciju u Šafarikovoj - naveo je Đurađ Jakšić, ukazujući da bi, pre ili kasnije, trebalo izgraditi podzemnu garažu i kod Trga republike.

- Ne bi valjalo da potrošimo novac na planska dokumenta, kao za ona od podzemne garaže, a da se ti projekti ne ostvare ili da njihova realizacija neopravdano dugo kasni - istakao je Kanjerić.

Skupština grada usvojila je i odluku, koja predviđa da u narednih mesec dana bude urađen plan detaljne regulacije blokova između ulica Šafarikove, Jevrejske i Uspenske, kako bi na površini od oko 1,5 hektara bila omogućena izgradnja javne garaže.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;