INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela gradnja Svetosavskog doma u Zmajevu

24.01.2017. | L.Kiš | Dnevnik

Osvećenjem temelja i polaganjem kamena temeljca i gramate, u Zmajevu je počela izgradnja Parohijskog Svetosavskog doma, i to na mestu stare oronule zgrade u kojoj je pre 314 godina, daleke 1703. godine osnovana i dugo bila smeštena prva Srpska škola.

Investitor i finansijer je Pravoslavna crkvena opštine Zmajevo a ukupna površina objekta iznosiće 771 kvadratni metar. Zgradu je projektovao zmajevački arhitekta Aleksandar Miljković koji će ujedno sa inženjerom građevine Zoranom Protićem iz Beograda vršiti građevinski nadzor, konstruktivni deo Aniko Tešanović profesor, docent građevinskog fakulteta u Subotici a operativne građevinske tehničke poslove inžinjerka Eniko Lodi.

Slika. Po projektu arhitekte Aleksandra Miljkovića predviđen je 771 kvadratni metar (preuzeto sa www.dnevnik.rs)

Izgradnja će koštati 61,5 miliona dinara, izvođač radova je građevinska firma Twisted iz Beograda, a predviđeno je da se objekat gradi u dve faze. Zgrada će imati dva nivoa sa više namenskih prostorija. U prizemlju sa ulične strane nalaziće se četiri poslovna prostora. Preostali deo prizemlja i celokupno potkrovlje koristiće investitor za svoje potrebe. Prizemni deo za administrativne potrebe, prodajnu galeriju i održavanje svečanosti. Potkrovlje je namenjeno takođe za kancelarije, održavanje svečanosti i izložbi a raspolagaće i sa četiri apartmana za smeštaj gostiju. Objekat će imati i dve velike svečane sale, jednu u prizemlju i jednu u potkrovlju.

Značajan doprinos za gradnju dala je i Opština Vrbas, a završetak zgrade zavisiće od priliva sredstava. Jedno je sigurno, Parohijski Svetosavski dom biće mesto brojnih dešavanja i društvenog života u Zmajevu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;