INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srpski kulturni centar krasiće Morahalom

26.12.2016. | Aleksandra Brzak | Dnevnik

Morahalom, gradić u Županiji Čongrad, postao je popularan i među turistima u Srbiji, posebno Vojvođanima, koji često tamo odlaze vikendom ili na jednodnevni izlet. Reč je o naselju koje se nalazi blizu Segedina i granice sa našom zemljom i koje se ističe bogatom banjskom, odnsno zdravstveno-rekreativnom ponudom. Naime, banju „Sveta Eržebet" čini kompleks sa 21 bazenom, saunama, toboganima, dečjim kupalištem i sl.

Nedavno je srpskim novinarima u Morahalomu gradonačelnik ovog banjskog gradića Zoltan Nogradi rekao da je cilj saradnje, kroz IPA projekat, izrada sveobuhvatne kulturne strategije, izgradnja dva turistička kulturna centra, odnosno izgradnja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog kulturnog centra na Paliću. Deo tog projekta je i jačanje saradnje sa Novim Sadom, kao evropskom prestonicom kulture u 2021. godini i sprovođenje aktivnosti u kojima bi Novi Sad bio više zastupljen u mađarskom pograničnom kulturnom i turističkom životu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Podsećam da saradnja našeg grada i Subotice prati saradnju vlada dve zemlje i iz godine u godinu je sve bolja i uspešnija, što se može videti i po broju turista koji se povećava - naglasio je Zoltan Nogradi. - Želimo da izgradimo Srpski kulturni centar, u čijem sklopu bi bila i pravoslavna kapela, kako bi se turisti iz Srbije osećali kao kod svoje kuće, da tu postoji kutak u kom će se nalaziti deo njihove kulture, umetnosti, duhovnosti.

Želimo da u tom centru izlažu umetnici iz Beograda, Novog  Sada, Subotice... da se tu održavaju književne večeri, izložbe, koncerti, druženja... Plan je da se izgradi jedna velika dvorana za 400 osoba, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapela, u kojoj bi vernici mogli da se pomole, zapale sveće. Mi kao domaćini, smatramo da je srpska kultura jako dobar brend, koji zajedno sa našim banjskim kapacitetma može da se proda kao dobar turistički paket.

O finansiranju ovog projekta, koji je procenjen na oko 3,9 miliona evra, odlučivaće se u februaru naredne godine, a ako sve bude odobreno, sredinom 2017. bi počela i realizacija. Naime, dokumentacijom je predviđeno da sve bude gotovo u roku od 36 meseci.

- Mi smo najbliže vašoj granici, spremni smo da dočekamo srpske turiste i obezbedimo im sve što im je neophodno za odmor, kupanje, velnes, masaže...- kaže Nogradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;