INFONET-468X60-BANNER

Srbija i BiH za brzi put Beograd-Sarajevo

14.12.2016. | Tanjug

Srbija je zainteresovana da zajedno sa BiH realizuje projekat gradnje brzog puta Beograd-Sarajevo, izjavila je juče (13.12.2016) u Sarajevu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, dodajući da je sa Savetom ministara BiH dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja će aktivirati taj projekat.

Mihajlović je, nakon sastanka sa ministrom komunikacija i saobraćaja u Savetu ministara BiH Ismirom Juskom, rekla da je Srbija zainteresovana, pre svega, za gradnju deonice od Požege do Višegrada.

- Želimo da gradimo brzi put Beograd-Sarajevo. Formiraćemo zajedničku radnu grupu između naša dva minsitarstva koja će se baviti projektno tehničkom dokumentacijom, ali i izvorima finansiranja - rekla je ona i dodala da bi projektna dokumentacija mogla da bude gotova sledeće godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Brzi put od Požege do Višegrada bi bio dug oko 100 km, od čega bi 60 km bilo na teritoriji Srbije, a 40 km na teritoriji BiH.

Govoreći o ruti kroz Srbiju, ona je istakla da je u Srbiji završena gradnja auto-puta od Ljiga do Preljine, a da će do kraja 2017. biti gotov ceo potez od Obrenovca do Preljine, kao i da je u planu gradnja deonice Preljina-Požega.

- Mi ćemo završiti auto-put do Požege i zainteresovani smo za deonicu od Požege do Višegrada, koja bi bila deo puta od Beograda do Sarajeva. Sa bosanske strane će se tek razgovarati kojom trasom će ići ta brza saobraćajnica kroz BiH -rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je ideja o gradnji puta Beograd-Sarajevo aktuelna već više od 10 godina i da je sada pravo vreme za realizaciju.

Mihajlovićeva je sa Juskom potpisala i novi Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, kojim je liberalizovan prevoz između Srbije i BiH. Ukinute su dozvole za prevoznike iz Srbije i BiH, osim dozvola za prevoznike iz trećih zemalja, a ostaje da Srbija i BiH razgovaraju i o sporazumu u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Mihajlovićeva i Jusko su razgovarali i o nastavku gradnje mosta na Drini Ljubovija-Bratunac, a potpredsednica Vlade Srbije je izrazila očekivanje da će most biti otvoren sledeće godine. Na sastanku je bilo reči i o projektu pruge Beograd-Sarajevo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;