INFONET-468X60-BANNER

Od naredne jeseni struja na vetar

28.11.2016. | Lj.Nastasijević | Danas

Na prostoru zvanom Golo brdo kod naselja Krivača kao i na lokacijama u opštini Kučevo biće postavljeno 38 vetrogeneratora koji će proizvoditi 103 megavata struje. Naime, privodi se kraju realizacija projekta vetroparka „Krivača" u opštini Golubac. Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103 megavata, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem naredne godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Projekat realizuje kompanija Ivicom Energy iz Žagubice koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH. Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Kako kažu u preduzeću Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane „Krivača“ očekuje se u novembru 2017. Ova kompanija je započela merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu još 2009. godine. Rezultati su pokazali da se energetski potencijal može iskoristiti, pristupilo se izradi idejnog rešenja vetroparka, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva. Plan detaljne regulacije područja vetroparka „Krivača“ izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECOLogica Urbo iz Kragujevca. Radovi će se izvoditi u dve faze.

Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21 kilometara novih. Električna energija će se isporučivati preko nove Trafostanice Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica, te će biti izgrađena i dva 110 kilovoltna dalekovoda do njih. Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima u opštini Golubac i Kučevo, Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar, kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Za izgradnju će biti angažovani lokalni izvođači, a na održavanju vetroparka lokalno stanovništvo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;