INFONET-468X60-BANNER

Za čak 700.000 objekata nisu traženi papiri

23.11.2016. | Z.R.-P.V. | Novosti

Popis nelegalnih objekata biće nastavljen i posle 27. novembra, kada ističe zakonski rok. Ministarka nezadovoljna radom službenika, pa uvodi nova pravila.

Rok od godinu dana za popis svih nelegalnih objekata u Srbiji očigledno je bio preveliki zalogaj za građevinske inspektore i njihove komisije. Uspeli su da obiđu oko 360.000 domaćinstava, a procenjuje se da ima više od 700.000 zgrada i kuća za koje vlasnici nikada nisu podneli zahtev za legalizaciju. Činovnici će očigledno imati mnogo posla i moraće da nastave s popisom i posle isteka zakonskog roka.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da uprkos mnogobrojnim primedbama i činjenici da rok za popis ističe 27. novembra, neće biti izmena Zakona o ozakonjenju. Nije zadovoljna tempom kojim rade, službenicima koji su angažovani na legalizaciji i ističe da planira da promeni način rada lokalnih samouprava. Opštine će dobiti koliko predmeta mesečno po svakom zaposlenom moraju da urade.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ozakonjeno je oko 30.000 objekata i popisano oko 360.000 nelegalnih kuća i zgrada - kaže za Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - To jeste malo, ali je više nego što je legalizovano po svim ranijim zakonima. Ovaj postupak se ne može zaustaviti. Nisam očekivala bolje rezultate, jer sam ove godine pustila lokalne samouprave da same urade svoj posao, pošto je ozakonjenje njihova nadležnost. Sada vidimo gde su problemi i šta treba uraditi kako bi bilo bolje.

Mihajlovićeva najavljuje da će svako namerno zadržavanje predmeta građana biti sankcionisano. Opštine će zato morati mnogo više da se potrude da građanima reše problem ozakonjenja.

U Kragujevcu ima oko 60.000 nelegalnih objekata, a 40 popisivača je evidentiralo tek nešto više od polovine, a svako od njih u proseku popiše po deset objekata dnevno.

Slično je i u Paraćinu, gde popis teče veoma sporo zbog drastičnog nedostatka kadrova. Imaju samo jednog inspektora, a procenjuje se da bi trebalo da popišu oko 8.500 objekata. Tek svakom drugom koji je gradio bez dozvole uručili su rešenje o rušenju.

Po Zakonu o ozakonjenju određen je rok od 12 meseci u kojem je trebalo da opštinske komsije popišu sve nelegalne objekte. Pošto nisu uspeli da odrade posao, oni sad pozivaju građane koji nikada ranije nisu podneli zahtev za ozakonjenje da zatraže od građevinske inspekcije da, u redovnom postupku, izađe na teren i konstatuje da je njihova zgrada nelegalno izgrađena, kako bi pokrenuli postupak ozakonjenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;