INFONET-468X60-BANNER

Grad Beograd spreman za izgradnju metroa

18.11.2016. | Beoinfo

Grad Beograd je svoj posao uradio, smart plan i ideja integrisanog javnog prevoza postoji i metro treba da se uklopi u tu viziju, istakao je gradonačelnik Siniša Mali, tokom jučerašnjeg (17.11.2016) obilaska gradilišta Ikee.

Prethodno su, u zgradi Vlade Republike Srbije, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali zajednički prisustvovali  predstavljanju projekta metroa u Beogradu, koji je izradio Grad Beograd. Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici francuskih građevinskih kompanija Alstom i Egis, kao i ambasadorka Republike Francuske Kristin Moro.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Siniša Mali je istakao da će svi gradski projekti biti krunisani početkom izgradnje metroa.

- Grad Beograd je u roku koji je definisan, a to je kraj ove godine, uradio smart plan, odnosno saobraćajni master plan. Radimo na integrisanom rešenju novog javnog prevoza u Beogradu, a deo tog rešenja je i metro. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi zajedno na vizibiliti studiji i da ćemo vrlo brzo pred građane Beograda i Srbije izaći sa konkretnim planom izgradnje metroa. Još ranije je potpisan memorandum između Vlade Republike Srbije i Francuske o zajedničkom ulaganju, to jest finansiranju izgradnje metroa u Beogradu  i mi smo uradili veoma ozbiljnu studiju u smislu brojanja putnika i saobraćaja i projekcije potreba saobraćajnih potreba na teritoriji grada – istakao je gradonačelnik.

Govoreći o funkcionisanju „BG voza”, Mali je najavio proširenje postojećih linija.

- Uradili smo veoma ozbiljnu studiju koja se odnosi na proširenje mreže „Bg voza”, koji trenutno saobraća na potezu od Batajnice do Vukovog spomenika. Krajem godine, nakon rekonstrukcije Pančevačkog mosta,  kreće i deo do Ovče, a potom i donji krak ka Resniku. To je prevozno sredstvo koje koristi oko 35.000 građana dnevno i mi ćemo iskoristiti te prednosti jer on već radi na postojećoj infrastrukturi. Mislim da idemo u pravom smeru jer je u pitanju finansija, s obzirom na stanje u budžetu Republike Srbije i Grada Beograda, sitaucija mnogo bolja nego što je bila i mogu da kažem da nikad nismo bili bliže izgradnji metroa. Vizibiliti studija, dokumenti i sva priprema traju oko dve i po godine, nakon čega može da se počne sa izgradnjom. Francuska delegacija boraviće danas i sutra u Beogradu, analiziraće celu trasu i neophodne elemente da bismo dali ponudu u vezi s finansiranjem i načinom rada, nakon toga ćemo se ponovo sastati i nadamao se u narednih nekoliko meseci završiti posao – kazao je Siniša Mali.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;