INFONET-468X60-BANNER

Za 21 godinu uloženo milijardu evra u izgradnju infrastrukture

17.11.2016. | Tanjug

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda predstavila je na svojoj internet strani rezultate rada i izveštaj za 2016. godinu, u kome se navodi da je u poslednju 21 godinu realizovala više od 600 infrastrukturnih objekata na području grada i investirala više od milijardu evra u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije.

Stabilno snabdevanje građana pijaćom vodom ne bi bilo moguće da Direkcija nije tokom decenija ulagala u izgradnju i rekonstrukciju postrojenja za preradu voda, reni bunare i vodovodne sisteme kojima raspolaže Grad Beograd. Takođe, zaštita i unapređenje građevinskog zemljišta obezbeđena je izgradnjom nekoliko stotina kilometara kanalizacione mreže širom Beograda. Ovakva infrastrukturna mreža bila je preduslov da Direkcija u poslednjih petnaest godina investitorima omogući izgradnju tri miliona kvadrata objekata stambene i poslovne namene.

- Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je pokretačka snaga infrastrukturnog razvoja grada, koja više od pola veka upravlja građevinskim zemljištem Beograda. I u današnjoj tržišnoj ekonomiji Direkcija strogom poslovnom politikom i čvrstom finansijskom disciplinom uspešno realizuje svoje godišnje programe, zbog čega su ulaganja u izgradnju infrastrukture Beograda dostigla iznos od 100 miliona evra godišnje - kaže direktor Direkcije Branislav Popović.

Kako ističe, ovako velika sredstva obezbeđena su dobrom naplatom doprinosa i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, a samo za poslednjih deset godina Direkcija je u budžet grada slila preko milijardu evra po ovom osnovu.

Dodatni prihodi su obezbeđeni od prodaje građevinskog zemljišta i naplate zakupa investitorima, od čega je gradu Beogradu obezbeđeno još 70 miliona evra. Ulaganja u izgradnju infrastrukture su povećana u poslednje dve godina i time su stvoreni uslovi da investitori sve više vide Beograd kao isplativu investiciju za svoja ulaganja, dodao je.

Tako je, na primer, u 2013. godini Direkcija u pripremanje i opremanje građevinskog zemljišta uložila 7,6 milijardi dinara, a ove godine program predviđa ulaganje od 12,5 milijardi dinara.

- Uvođenje objedinjene procedure podstaklo je i Direkciju i investitore da u jasno određenim rokovima realizuju svoje projekte. Zahvaljujući novim zakonskim odredbama i odličnoj saradnji sa svim gradskim opštinama, sekretarijatima i rukovodstvom Grada Beograda, Direkcija je u 2016. godini ugovorila 61 posao na izgradnji nedostajuće infrastrukture. Kontrolu nad realizacijom ovih poslova vrši Nadzorni odbor, koji pruža važan doprinos realizaciji postavljenih zadataka - istakao je Popović.

Osim što su ovi poslovi značajni za građane i razvoj Beograda, brojne građevinske firme dobile su priliku da se u tržišnoj utakmici izbore za poslove čiji je investitor Direkcija. Najveći broj tendera je sproveden u otvorenom postupku, što je cene radova koje su nudile građevinske i projektantske firme smanjilo i do 30 odsto. Na ovaj način Direkcija je ove godine uštedela preko milijardu dinara u budžetu grada, a novac će biti uložen u naredne projekte koje su sve gradske opštine predložile za realizaciju. Sredstva koja se obezbede naplatom doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta predstavljaju izvor finansiranja izgradnje infrastrukture za najveći broj projekata obuhvaćenih godišnjim programom koji svake godine usvaja osnivač Direkcije (Skupština grada Beograda).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;