INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neizvesna sanacija muzeja u Mladenovcu

31.10.2016. | S.B.Milošević | Novosti

Muzej u Mladenovcu poslednji put je vrata za posetioce otvorio 2009. godine. Zgrada je od tada zatvorena, a zdanje ostavljeno da propada. Ipak, projekat rekonstrukcije je nedavno završen, a Mladenovčani i stručna javnost moći će da ga pogledaju i daju mišljenje posle izlaganja u svečanoj sali „Dr Elsi Inglis" u Mladenovcu.

Hodnicima mladenovačkog muzeja, poslednji posetioci prošetali su se pre sedam godina, gledajući postavku „Život u glini". Od tada, zdanje je zabravljeno, pošto je krov počeo da prokišnjava.

- Krovne grede bile su kao „paučina" - navodi Velibor Katić, kustos muzeja u Mladenovcu. - Krov je prokišnjavao na nekoliko mesta, pa smo izložbeni materijal morali da spakujemo u kase, kako bismo ga zaštitili. Kuća u kojoj se muzej nalazi stara je više od 90 godina i nikada nije rekonstruisana. Zamena krovne konstrukcije, pre tri godine, bila je jedina stvar urađena na objektu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Vest da će zgrada muzeja, jedne od tri institucije kulture u gradu biti očuvana, obradovala je mnoge Mladenovčane. Projekt je rađen skoro godinu dana, a njime su predviđene mnogobrojne izmene.

Prizemlje objekta trebalo bi da bude objedinjeno, kako bi se napravio veliki izložbeni prostor. Pošto je krovna konstrukcija visoka, rekonstrukcijom je predviđena izgradnja galerije, gde bi bile smeštene kancelarije i deo za odlaganje eksponata. Ideja je i da se zgrada muzeja, posle rekonstrukcije, proširi.

- O nadogradnji, možemo da govorimo tek posle rekonstrukcije - kaže Katić. - Sada je najhitnije da saniramo i rekonstruišemo objekat, jer zgrada propada, a zbirke koje čuvamo „čuče" skrivene od očiju javnosti.

Novac za izradu projekta obezbedio je grad Beograd i to u iznosu od 1.000.800 dinara. Koliko će biti potrebno za sanaciju još se ne zna, a prvobitna procena vrednosti radova bila je 20.000.000 dinara. Kada će rekonstrukcija početi još nije poznato, pošto Sekretarijat za kulturu još nije napravio plan sanacije objekata za narednu godinu. Ujedno, od budžeta kojim budu raspolagali za 2017, zavisi i da li će rekonstrukcija mladenovačkog muzeja biti u planu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;