Održana konferencija „Italy & Serbia: Building Together”

21.10.2016. | eKapija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da postoji potencijal za veću saradnju srpskih i italijanskih preduzeća u oblasti građevinarstva i transporta i pozvala italijanske kompanije da rade u Srbiji, uz napomenu da prostora za saradnju ima i u oblasti izrade projektno-tehničke dokumentacije.

- Važno je što su na ovom poslovnom forumu prisutne italijanske kompanije sa kojima ćemo razgovarati o mogućim novim poslovima. Nadam se da će biti još puno prilika da rade sa srpskim kompanijama na infrastrukturnim projektima - rekla je Mihajlović na konferenciji „Italy & Serbia: Building Together" („Italija & Srbija: Gradimo zajedno) koja se održava u Palati Italija u Beogradu, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE i njene beogradske kancelarije.

Slika 1.Konferencija (preuzeto sa www.ekapija.com)

Ona je podsetila da u Srbiji posluje oko 600 italijanskih kompanija, u kojima je zaposleno više od 20.000 ljudi, a da je u prethodnih 10 godina Italija u Srbiju uložila 2 mlrd evra. Mihajlović je navela i da je Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i da 17% ukupnog srpskog izvoza ide u tu zemlju.

Inicijativa „Italy & Serbia: Building Together" pokrenuta je u cilju podrške italijanskim firmama zainteresovanim za srpsko građevinsko tržište i za saradnju sa srpskim firmama iz ove oblasti, a skup je organizovan uz pomoć Ambasade Italije u Srbiji i u okviru opsežnog zajedničkog programa promocije italijanskog građevinskog sektora u inostranstvu ICE Agencije, Italijanskog nacionalnog udruženja građevinara (ANCE) i Asocijacije za inženjering, arhitekturu i tehničko-ekonomsko savetovanje (OICE).

- Italija je vodeći privredni partner Srbije, a naša spoljnotrgovinska razmena vredna je oko 4 mld evra. Cilj nam je da tu poziciju dodatno učvrstimo pospešivanjem poslovne saradnje između firmi naših dveju zemalja kako bi se što efikasnije pristupilo realizaciji brojnih i značajnih infrastrukturnih projekata koje je definisala srpska Vlada, a koje podržavaju i programi EU i finansijske institucije poput EBRD i EIB, kao i druge međunarodne organizacije u oblasti puteva i saobraćaja, u sektoru zdravstva, kao i u oblasti prostornog planiranja, turizma i komunalnih usluga - istakao je Đovani Mafoda, direktor beogradske kancelarije Agencije ICE.

Slika 2.Konferencija (preuzeto sa www.ekapija.com)

Na konferenciji je učestvovalo više od 40 italijanskih kompanija iz oblasti građevinarstva, projektovanja i inženjeringa, predstavnici srpskih firmi i institucija, kao i državni funkcioneri dveju zemalja. Intenzivni dvodnevni program obuhvatio je prezentacije i stručna izlaganja, predstavljanje mogućnosti za saradnju i potencijalnih izvora finansiranja, kao i primere uspešnih projekata koji su već realizovani.

- Imamo odličnu saradnju između italijanskih i srpskih kompanija, i to u svim oblastima - od poljoprivrede, preko mehatronike, tekstila, do automobila, i zato je važno prisustvo poslovnih ljudi i iz sektora građevinarstva. Italijanske firme dolaze ovde sa određenim znanjem i veštinama da pomognu srpskoj strani u upravljanju celokupnim sektorom građevinarstva, i to ne samo gradeći puteve ili železnicu, već i podrškom u projektovanju i pronalaženju izvora finansiranja - rekao je ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i projekti međunarodnih organizacija - Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Delegacije Evropske unije u Srbiji i Evropske investicione banke (EIB), a u radu su učestvovali i Gerardo Biancofiore, predsednik međunarodne grupe za mala i srednja preduzeća italijanske asocijacije građevinara ANCE, Gabriele Scicolone, predsednik italijanske asocijacije kompanija za inženjering, arhitekturu i tehničko-ekonomsko savetovanje OICE, Alfredo Ingletti, potpredsednik OICE, Milan Vranić, generalni menadžer Privredne komore Srbije, Jovan Krstović, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu PKS, Nikola Matić, potpredsednik Udruženja inženjera konsultanata Srbije ACES i mnogi drugi.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 05.12.2017.
Proceduru treba pojednostaviti. Još bolje a...
Šumadinac 22.11.2017.
I na slici majstor koji tera popreko autobu...
Шумадинац 10.11.2017.
Олакшано издавање грађ. дозвола и уређени к...
Шумадинац 10.11.2017.
Ово није могло да се дефинише пре ИКЕА-е, и...
Dusko 08.11.2017.
Moja firma se bavi termoizolacijom i sa pur...