INFONET-468X60-BANNER

Počela rekonstrukcija centralnog trga u Bečeju

20.09.2016. | V. Jankov | Dnevnik

Kako je pre mesec dana i najavljeno počela je rekonstrukcija centralnog gradskog trga u Bečeju. Popularna „Pogača“, kako Bečejci svoj centar nazivaju od 1912. godine, opet menja izgled, a poslednji put to je bilo 29. novembra 1979. godine, kada je svečano pušten u funkciju trg po projektu poljskog arhitekte Viktora Jackijeviča.

Prema potpisanom ugovoru s konzorcijumom izvođača, koji predvodi firma Put–invest iz Bačkog Petrovca, radovi bi trebali da budu gotovi za 210 dana. Ali, u građevinarstvu uvek postoji neko ali, pa će biti dobro da novi trg zasija u punom sjaju do narednog Dana Bečeja 1. avgusta 2017. godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Poput svih ranijih spomenika na glavnom trgu, i aktuelni spomenik „Sloboda“, rad poljske vajarke Kristine Plavske Jackijevič, doživljava istu sudbinu i odlazi iz centra grada. Za razliku od prvih par spomenika, kojima se ne zna trag, ovaj će, kao i prethodni podignut Kralju Petru Prvom, ipak ostati sačuvan. I dok je spomenik „čika Peri“ izmešten samo stotinak metara od trga i ponovo postavljen na prostoru ispred Tehničke škole, sadašnji spomenik „Sloboda“ će se preseliti, gotovo kilometar, na plato ispred šetališta kraj Tise.

Najveća bečejska infrastrukturna investicija u ovom trenutku je, ustvari, zajednički projekat prvobitna tri projekta. Izmeštanje pomenutog spomenika je jedan, rekonstrukcija vrelovoda i spajanje severnog i južnog kraka gradskog toplovoda je drugi i rekonstrukcija samog trga je treći objedinjeni projekat.

- U ovom trenutku je uspostavljen novi režim saobraćaja na trgu, koji je bio, i ostaće, pešačka oaza, ali je u vreme rekonstrukcije dozvoljen saobraćaj kamionima i drugim radnim mašinama. Izvođač je zaštitnom ogradom odredio i prostor za pešake. Prvo će se skinuti granitne ploče s trga, potom će se obaviti premeštanje spomenika, onda će se obaviti rekonstrukcija i spajanje severnog i južnog kraka gradskog toplovoda, a rekonstruisaće se postojeća vodovodna i kanalizaciona mreža, zatim zatrpavanjem iznivelisati trg i na kraju će se obaviti završni radovi na rekonstrukciji površinskog sloja trga - najavila je pomoćnica predsednika opštine Bečej zadužena za urbanizam, građevinu i komunalne delatnosti Daniela Doroslovački.

 

Komentari: 1

franja 06.02.2017 22.06.36

Gde je zavrsio granit????

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;