INFONET-468X60-BANNER

Planirana dalja urbanizacija Zlatibora

02.09.2016. | M.K. | eKapija

Iako se čini da je Zlatibor već prenatrpan i da ima malo slobodnih lokacija za gradnju, ova popularna planina osim centra ima još mnogo toga da ponudi. Kako bi se definisali kapaciteti skijališta Tornik, Opština Čajetina pripremila je urbanističku dokumentaciju kojom je predviđena gradnja novih sportskih, rekreativnih i ugostiteljskih objekata.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg ski lifta ili izgradnja žičare, zatim uređenje postojećeg dolaznog puta, kako bi se naročito u zimskom periodu obezbedilo nesmetano odvijanje putničkog i autobuskog saobraćaja. Na tom potezu biće izgrađeno stajalište za autobuse sa 6 parking mesta, kao i parkinzi za putničke automobile na više lokacija sa ukupno 218 parking mesta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na prostoru izlazne stanice buduće gondole na vrhu Tornika planirana je panoramska pešačka staza kojom bi posetioci mogli da se spuste, ne prelazeći preko postojećih i planiranih ski staza do podnožja ski centra i komercijalno ugostiteljskih sadržaja.

Kada je u pitanju gradnja, namene i sadržaji koje su planirani na ovom prostoru su: multifunkcionalni objekat ugostiteljsko – komercijalnog karaktera, više rekreativnih terena. Mogu se planirati i objekti pratećih delatnosti, uslužni i zabavni sadržaji povezani sa zabavnim parkom, objekat zatvorenog bazena, poslovne delatnosti i slično. Sve mora biti povezano uređenim zelenilom i prostorom za odmor i rekreaciju (staze, igrališta...).

Zatim, pored poslovno-turističkih sadržaja i delatnosti na ovom području, mogu se graditi i kafići, restorani, šank-barovi, odmorišta, prostorije za opremu, ambulanta... Planirana je izgradnja etno pijace sa više manjih objekata sa uslužnim sadržajima. Tu će moći da se organizuju sajamske izložbe (na primer cveća ili meda), skupovi građana – vašari i priredbe zabavnog tipa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;