IZOLACIJA-468X60-BANNER

Građevina - crna rupa za rad na crno

08.08.2016. | B92

Rad na crno predstavlja veliko opterećenje za građevinarstvo, protiv toga se bori i Inspekcija rada, kaže ministar rada u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin.

On je kazao da je Inspekcija rada do 31. jula ove godine, u izvršenih 32.695 nadzora, pronašla je 10.174 radnika u radu na crno i od tog broja, zaposleno je 8.740 radnika.

"To je, skoro dva puta više, nego što je zaposleno prošle godine u istom periodu", rekao je Vulin, prilikom obilaska gradilišta tržno-zabavnog centra "Belgrejd Plaza" i istakao da je Inspekcija rada u građevinarstvu izvršila 5.009 inspekcijskih nadzora u ovom periodu i otkrila 997 radnika na crno, kao i da se 740 njih zaposlilo, na osnovu rešenja inspekcije. 

"Najveći broj radnika na crno i dalje je u građevinarstvu i to sigurno možemo pripisati i niskoj obrazovnoj strukturi radnika, koji samim tim, nisu u poziciji da biraju poslove, a onda poslodavci koji se ne drže zakona, vrlo lako, ili možda najlakše, mogu da eksploatišu upravo njihov strah da će ostati bez posla, ili njihovo nepoznavanje sopstvenih prava", rekao je ministar. 

Kaže da se protiv toga bori, ali i da je potrebna pomoć i poslodavaca, i sindikata, jer, ističe, samo prijavljen, osiguran, bezbedan radnik, garantuju uspeh poslodavcu. 

Vulin je rekao i da, na žalost, i prošle godine, kao i svake, 63 odsto svih nesreća sa smrtnim ishodom, desi se upravo u građevinarstvu. "U toj grani radi više od 88.000 ljudi, odnosno precizno, 88.331 i sa ovako visokim procentom nesreća moramo posebno voditi računa", rekao je Vulin.

 

Komentari: 1

Fica 16.08.2016 12.52.49

Poštovani, želim da dam komentar za rad na crno u građevinarstvo,ključ je kod ministarstva za rad. Nije potrebno da inspekcija juri radnike po gradilištu i da kažnjava male preduzetnike. Potrebno je da kažnjava Generalne izvođače koji dozvole da im budu na gradelište male firme koje ne prijavljuju radnike, Svaki generalni izvođač u svakom trenutku zna koliko ima preduzetnika i koliko preduzetnik ima radnika. Ja predlažem da ministarsvo za rad uvede uredbu za sve generalne izvođače da ne smeju nikako da primaju ni jednog podizvođača koji nemaju prijavljene radnike, jednostavno to mogu da prate preko lica za bezbednost. To vam je rešenje za rad na crno u građevinarstvo. S,poštovanjem.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;