INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od panela puca zgrada

21.07.2016. | Slobodan Pašić | Novosti

Solarna elektrana sa krova stare zgrade Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu umesto da proizvodi struju i donosi pare, još dok se nije čestito ni „zagrejala“ poslata je u „penziju“.

Radnici jednog ovdašnjeg privatnog preduzeća počeli su demontažu solarnih panela sa ovog energetskog objekta, čija je gradnja okončana prošle jeseni i koštala 15 miliona dinara. Kapacitet elektrane bio je 56 kilovata, a prilikom puštanja u rad, tadašnji menadžment Doma pohvalio se da će imati višak struje. Plan je bio da se ona usmeri u sistem Elektrodistribucije, a zarađeni novac potroši za gradnju novih alternativnih izvora energije, prvenstveno toplotnih pumpi.

Ova renomirana đačka ustanova načinila je pionirske korake u Srbiji u korišćenju obnovljivih resursa energije. Uz pomoć Vlade Slovačke, ovde su još 2007. ugradili 80 solarnih panela za zagrevanje sanitarne tople vode. Novih 30 podignutih solarnih panela na krovu stare zgrade, samo su zaokružili sistem alternativnog izvora grejanja, što je ustanovi donosio uštedu od 60 odsto sredstava na godišnjem nivou.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sve je, međutim, dovedeno u pitanje jesenas, neposredno po otpočinjanju rada elektrane, a dolaskom novog v. d. direktora dr Vladimira Vasiljeva. Doduše, i ranije tokom 2014. i 2015. bilo je primećeno oštećenje na tavanskim gredama pojedinih soba. Ali, nije zabrinjavalo, pa je konstrukcija solarne elektrane težine oko 15 tona postavljena na krov, uz direktno oslanjanje na tavanske grede. Zbog novih promena na statici zgrade, u vidu pucanja tavanice i nosećih zidova, novi direktor obavestio je građevinsku inspekciju i dobio preporuku da se obavi veštačenje zgrade.

- Nalaz veštaka govori da su oštećenja nastala usled nekvalitetnog projekta i nekvalitetno izvedenih radova. Da je zgrada trajno oštećena, da postoji rizik po zdravlje i život dece i zaposlenih, te da je neophodno demontirati elektranu i sanirati zgradu - saopštio je direktor Vasiljev.

Posle rešenja inspekcije o zabrani upotrebe objekta, uz saglasnost upravnog odbora, Vasiljev je proletos doneo odluku o iseljenju sve dece iz starog dela zgrade. To je značajno poremetilo rad Doma i izazvalo probleme mnogobrojnim roditeljima, a dovedi se u pitanje i prijem učenika početkom nove školske godine. Nešto više o svemu znaće se posle demontaže panela (ovaj posao inače košta 1,8 miliona dinara) i nove procene bezbednosti zgrade, ali tu su sada nastali novi problemi.

Institut Mihajlo Pupin - automatika iz Beograda, koji je postavio elektranu, zatražio je sudsko obustavljanje demontaže, zato što Dom kao investitor nije u potpunosti izmirio obaveze, odnosno, ostao je dužan Institutu 3,5 miliona dinara. U ovoj renomiranoj ustanovi tvrde da su sve obavili valjano.

- Radili smo prema projektu koji nam je dostavljen, pa ako nešto i nije u redu, to ne može biti naša krivica - izjavio je Aleksandar Car, pomoćnik direktora Instituta, uz isticanje da je Privredni sud u Zrenjaninu prihvatio njihov predlog da se odredi novo veštačenje zgrade Doma.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;