INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja nove luke na Dunavu na dugom štapu

22.06.2016. | eKapija

Iako su mediji najavljivali da će Srbija i Kina tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta „Mihajlo Pupin“, vredne 300 mil USD, taj projekat nije bilo na „dnevnom redu“ nedavno završenih susreta.

Kako kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, detalji oko luke bi tek trebalo da se preciziraju, te je najava o potpisivanju memoranduma bila netačna.

Memorandum o razumevanju o izgradnji nove luke u Beogradu kod Pupinovog mosta potpisan je 16. aprila 2015. godine između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i China Environmental Energy Holdings Co.Ltd.

Na osnovu potpisanog memoranduma, nakon usaglašavanja stavova srpske i kineske strane o načinu finansiranja izgradnje prilazne i lučke infrastrukture uslediće zvanično usvajanje Studije izvodljivosti.

- U toku je izrada Studije izvodljivosti za novu luku u Beogradu, započela je izrada Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu sa slobodnom zonom i Plan detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava, SO Palilula, kojom treba da se utvrde prostorna i tehnička rešenja za dodatni terminal za rasute terete koji će ući u sastav budućeg lučkog područja Luke Beograd - navode za eKapiju u Ministarstvu.

Nakon usaglašavanja stavova dveju strana o finansijskom delu Studije izvodljivosti za izgradnju nove luke u Beogradu, kao i usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za novu luku u Beogradu i PDR-a za terminal za rasute terete u Krnjači, Agencija za upravljanje lukama će pripremiti Uredbu o utvrđivanju lučkog područja luke u Beogradu.

Posle toga, kako objašnjavaju u Ministarstvu, sledi postupak za dodelu lučke koncesije za izgradnju nove luke u Beogradu u skladu sa Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. To je moguće tokom 2017. godine nakon čega bi započela izgradnja nove luke u Beogradu kod Pupinovog mosta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;