INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela gradnja najzahtevnijeg objekta na auto-putu Bar-Boljare

26.05.2016. | SEEbiz

Stavljanjem temelja, izlivanjem pet tona betona, za najzahtevniji objekat na mostu Moračica na trasi Smokovac - Uvač - Mateševo počela je izgradnja najvećeg projekta u istoriji Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja Ivan Brajović.

- Kada su u pitanju ovakve vrste projekata kakav je izgradnja auto-puta, onda je ugradnja prvih kubika betona ključni događaj. Kažu da i put od 1000 km počinje prvim korakom no ovo nije prvi korak jer da nismo radili naporno svih prethodnih meseci, danas ne bi bilo ništa od ovoga - rekao je ministar.

Most Moračica, naglašava ministar Brajović, posebno je važan. Taj pomak sa pripremnih na glavne radove na mostu, Kinezi su i vatrometom ozvaničili.

- Do danas smo dobili građevinsku dozvolu za tunel Vjeternik i most Moračica. Za uspešnu realizaciju projekta potreban je naš zajednički trud i radove ćemo završiti na vreme i  sagraditi kvalitetan put - rekao je menadžer projekta u CRBC kompaniji Vang Hongbo.

www.pixabay.com

Brajović kaže da se nada da projekat neće kasniti.

- Mi nećemo praviti nikakav kompromis sa kvalitetom i bezbednošću konstrukcije. Insistiraćemo kod naših partnera iz CRBC-ja da sve bude urađeno u skladu sa projektom, naravno uvažavajući njihovo znanje. Oni mogu da daju neke dopune kroz Glavni projekat sve u ciju da završimo investiciju koja će nam podići i ugled u regionu - istakao je on.

Gradnja prioritetne deonice, Smokovac - Uvač - Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova. Ukoliko radovi ipak budu kasnili Brajović kaže da će konsekvence snositi izvođači radova, međutim dodaje da nepredviđenih situacija u velikim projektima ne fali.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice auto-puta potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i CCCC.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;