INFONET-468X60-BANNER

Zbog dizalice odoše milioni

04.05.2016. | D. Matović | Novosti

Rok za završetak rekonstrukcije tvrđave Golubac je produžen, ali samo do 22. jula! Ovo je, kako se nezvanično saznaje, rečeno na sastanku kome su prisustvovali izvođači radova, članovi stručnog nadzora i predstavnici investitora.

Sad je već sasvim izvesno da obnova srednjovekovne tvrđave, na kojoj su radovi maltene tek počeli, za tako kratko vreme ne može biti završena. A neiskorišćena sredstva od 6,6 miliona evra koliko je EU dala za ovaj posao biće vraćena u njene fondove. U razgovoru za „Novosti“ Klaus Kaper, direktor austrijske kancelarije „Ada“, preko koje EU uplaćuje novac, obećao je da će sredstva stizati i posle isteka roka, koji je prvobitno predviđen za kraj juna. I sa novim produženjem, radove je gotovo nemoguće završiti u tom roku. Krivac za nezavršeni posao se uveliko traži, a Kaper i mnogi drugi optužuju arhitektu Mariju Jovin, autorku projekta, tvrdeći da je njen rad pun propusta.

www.pixabay.com

- Realizacija projekata u Golupcu je pokazala da zaista postoji debeo sloj mulja, kako to kaže gospodin Kaper, ali ne u tvrđavi nego oko celog ovog posla. On kritikuje projekat, nedostatak nekakvih geodetskih i geotehničkih podataka, sa namerom da skrene pažnju sa sopstvene odgovornosti za stanje u koje je, kao projekt menadžer, doveo tvrđavu Golubac – tvrdi za „Novosti“ Marija Jovin. - To stanje bi se moglo slobodno nazvati katastrofalno. Urađeno je mnogo manje od planiranog.

Sagovornica „Novosti“ ističe da se izvođaču „Ornament-Investinženjeringu“ toleriše drastično kršenje ugovora – kašnjenje, nerad, izmena dinamike, promena materijala, nedostatak radne snage i opreme, a da se kao glavni kamen spoticanja nepravedno navodi njen, navodno loš projekat.

- Izvođač je prekršio ugovor jer nije obezbedio niti stručnu radnu snagu niti opremu – tvrdi ona. - Nema tesare i zidare, a na gradilištu je umesto licenciranog arhitekte građevinski inženjer ili kvalifikovani zavarivač. Od opreme je pola vremena imao samo ručni čekrk i mešalicu. Kasnije je, doduše, nabavio i malu dizalicu.

Jovinova podseća da je izvođač u ugovoru potpisao da mu je projekat jasan i da po njemu može da radi.

- Ukoliko izvođač ne radi po projektu, krši ugovornu obavezu. Stručni nadzor „Safež“ je, takođe, prihvatio projekat. Sada, kad su uvideli da im posao ne ide, dosetili su se da ga zajednički napadaju. Stručni nadzor ponavlja da moj rad nije dobar i na nezakonit način ga menja. Uvećava količine radova, izmišlja nove, pokušava da što više para izvuče na kulama i zidovima pored puta. Zašto pored puta? Pa zato što izvođač nema kran kojim bi podigao materijal – navodi Marija Jovin.

Po ugovoru, izvođač je morao da počne radove od najviše kule.

- To nije mogao, jer nema dizalicu. Zato mu je stručni nadzor dozvolio da radi pored puta. Onda je nađeno opravdanje da mu smeta saobraćaj – kaže Jovin.

Pre skoro godinu dana Jovinova je upozoravala da je „Ornamentu“ isplaćeno više od trećine ugovorenog novca.

- Izvođač verovatno nije opravdao ni dati avans. Stručni nadzor uspeo je da realizuje dodatno izvlačenje para. Odobrio je izvođaču da napravi tri puta više skele nego što je planirano po projektu. U tvrđavi nije urađen nijedan objekat od ukupno dvadeset pet. To je apsolutna katastrofa u realizaciji dobre ideje – zaključuje arhitekta Jovin.

Tvrđava nije auto-put

- Možda je pogrešan pristup da se jednim projektom i jednom ogromnim fondom za naše uslove, od 6,6 miliona evra, može uraditi nešto korisno – smatra arhitekta Jovin. - Ljudi polude u prisustvu velikih para. Ali ovo nije auto-put, gde stanjite asfalt za pola santimetra, pa imate vaš deo, nego srednjovekovna tvrđava koja se uništava cementom i nestručnim izvođenjem radova.

Jeftiniji kamen

- Od početka sam tražila da se radi sa predviđenim materijalom – objašnjava Marija Jovin. - Bila sam u kamenolomu Jelenske stene i donela uzorak koji može da se koristi. Ali izvođač, umesto čistog kamena, koji je sivkast, u istom kamenolomu kupuje kamen sa žutom glinom, koji je jeftiniji. Niko nije odobrio upotrebu takvog glinovitog kamena, jer je nepogodan za zidanje.

 

 

Komentari: 1

Vladimir 04.05.2016 14.00.36

Tendenciozan naslov Večernjih novosti. Kao neko ko poznaje stanje na terenu mogu da kažem da je najveći problem ovog projekta upravo osoba koja se pojavljuje u ovom članku, a to je arhitekta Marija Jovin. Kako na tenderu koji su sproveli stranci nisu prošle firme koje je ona protežirala, krenula je u obračun sa ovim projektom. Po sistemu "držite lopova" svojim optužbama prikriva činjenicu da je projekat koji je ona uradila toliko nepotpun da su EU i država Srbija morali naknadno da angažuju projektante da isprave sve njene greške i dodaju sve ono što je u njenom projektu nedostajalo. Kako se radi o veoma osetljivom objektu koji je pod najvišim stepenom zaštite bilo kakvi radovi bez detaljnog projekta su nemogući. Zato su radovi i izvođeni tamo gde je to bilo moguće. O tome koliko je nesuvislih rešenja u projektu gospođe Jovin svedoči i to da je ona predvidela da mašinske instalacije budu smeštene u prostoriji koja je još od izgradnje hidoelektrane Đerdap pod vodom! Ovakvih stvari ima još puno. Zanimljivo je i da gospođa Jovin pominje nedostatak dizalice kao problem, a svako ko je ikada prošao kroz Golubačku tvrđavu zna da je bilo kakvu dizalicu unutar tvrđave nemoguće postaviti sve dok se iz nje ne izmesti Đerdapska magistrala, jer je jedini ravan deo unutar tvrđave upravo deo koji zauzima taj put. Sve u svemu još jedan sraman nastup Marije Jovin u Večernjim novostima

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;