INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja vetroparka kod Vršca

27.04.2016. | E-Vršac

Zajedničkim snagama biznismen Miodrag Kostić i italijanska kompanija u Vršcu počeli su izgradnju energetskog objekta „Pikolina“. Investicija je vredna od 10 miliona evra, a snaga vetrogeneratora biće 6,6 megavata.

Njihov prvi vetropark u Srbiji u blizini Kule je počeo da radi, pa se zajednička kompanija biznismena Miodraga Kostića i italijanskih investitora okrenula izgradnji još jednog postrojenja vetroturbina. Radi se o energetskom objektu „Pikolina“ u okolini Vršca, a radovi već su počeli.

Iz „MK grupe“ kažu da je na poslu trenutno angažovano oko 50 radnika.

- „MK Fintel vind“, zajednička kompanija italijanske kompanije „Fintel energia spa“, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i kompanije „MK grup“, započela je izgradnju drugog vetroparka „Pikolina“ u blizini Vršca. Snaga vetroparka je 6,6 megavata, a vrednost investicije je oko 10 miliona evra. Takođe, u toku su i pripreme za izgradnju još jednog vetropraka u okolini Vršca. Radi se o projektu „Košava“ ukupne snage 117 megavata, gde će u prvoj fazi biti investirano oko 50 miliona evra – objašnjavaju iz firme Miodraga Kostića.

Kada bude završen posao na vetroparku „Košava“, Srbija će samo iz Kostićevog preduzeća proizvoditi struju snage 133 megavata, što je skoro trećina od onoga na šta smo se obavezali Energetskoj zajednici. Naime, naša zemlja ima propisan limit od 500 megavati za struju iz vetroparkova.

Ostali investitori u okolini mahom čekaju da se usvoje podzakonske akte u oblasti energetike, kako bi država garantovala ulagačima koji grade vetroparkove da će EPS od njih kupovati struju. Među njima je i „Vindvižn“, holandsko-belgijska kompanija koja u Srbiji planira dva projekta izgradnje vetroelektrana Alibunar 1 od 99 megavata i Alibunar 2, ukupne instalisane snage 75 megavata.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;